Neispunjeno

Ministarstvo finansija kao referentna tačka

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NiP, NS, SDP, NBL, DF, SBB) | Oblasti: Državno uređenje

18Ministarstvo finansija – referentna tačka za ispunjavanje preporuka iz revizorskih izvještaja u svim javnim ustanovama, institucijama, zavodima i firmama;

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS, dato obećanje nije ispunjeno.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu od 2018. do 2022. godine

“Projekt Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta za Ministarstvo finansija znači uspostavljanje softverskog rješenja koje će omogućiti da se na efikasan i transparentan način prate tokovi svih trezorskih plaćanja, uz mapiranje tih procesa kako bi se otklonila uska grla i uspostavilo efikasno trezorsko poslovanje”, najavljeno je krajem marta 2019. godine nakon sastanka premijera KS-a Edina Forte, ministara finansija i prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Amela Kovačevića i Damira Filipovića te predstavnika UNDP-a Edisa Arifagića koji su najavili pokretanje tri zajednička projekta u oblasti gradnje, energetske efikasnosti i praćenja budžetskih finansijskih transakcija.

O tome je i u februaru 2019. godine govorio ministar finansija KS, Amel Kovačević:

Kada je riječ o Ministarstvu finansija KS, neophodno je preduzeti niz mjera kako bi ovo ministarstvo bilo ojačalo kako organizacijski tako i tehnološki da bi se na upravljiv način mogle obavljati zakonom propisane obaveze za budžet, trezorsko poslovanje, upravljanje dugom, budžetska inspekcija i interna revizija. Neophodno je propitati postojeće poslovne prakse, identificirati efikasnija rješenja, gdje god je moguće digitalizirati procese, a uporedo donijeti novu sistematizaciju radnih mjesta. Uporedo ovim reformama, Ministarstvo finansija obavlja svoje redovne aktivnosti, ali i implementira, različite sistemske projekte poput uvođenja UNSA na trezorsko poslovanje, prelazak na novi software za trezorsko poslovanje, programsko budžetiranje i slično.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!