Ispunjeno većim dijelom

Javni prevoz u padinskim dijelovima grada

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NiP, NS, SDP, NBL, DF, SBB) | Oblasti: Ekonomija

Stabilan i funkcionalan minibuski javni prevoz u padinskim dijelovima kantona;

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS obećanje je ispunjeno u mjeri koja je značajna za njegove ciljeve.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

Vlada KS je na sjednici održanoj 19.12.2019. godine dala saglasnost Ministarstvu saobraćaja KS za potpisivanje “Sporazuma sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) o nabavci deset novih minibusa”. Resorni ministar, Adnan Šteta rekao je i da su za ovu namjenu obezbijeđena sredstva u budžetu za 2019. godinu.

Već dugi niz godina Gras pokušava da nabavi nove minibuse preko svojih javnih nabavki, međutim to ne uspijevaju. Svjesni smo da imamo velikih problema u minibuskom saobraćaju, ali i da imamo sredstva obezbijeđena za taj segment javnog prijevoza. Osim ovog sporazuma, Gras je raspisao javni poziv za nabavku dodatnih deset minubusa, pa očekujemo da se vrlo brzo unaprijedi saobraćaj u padinskim dijelovima grada.

Adnan Šteta, 19.12.2019.

Također, iz Vlade Kantona Sarajevo saopćeno je početkom decembra ove godine da je Ministarstvo saobraćaja zatražilo od KJKP “Gras” da “hitno poduzme aktivnosti” kako bi se obezbijedio “veći broj vozila na cestama, urednija vozila i poštivanje reda vožnje” u padinskim dijelovima grada obzirom da je ovo ministarstvo u 2019. godini, kako je tada rečeno, obezbijedilo sva sredstva koje je preduzeće zahtijevalo.

U cilju unapređenja saobraćaja u padinskim dijelovima grada, u narednim danima dodatni autobus prevozit će građane na relaciji Sutjeska – Poljine (…) Konačno rješenje problema biće nabavka novih minibusa.

 Adnan Šteta, ministar saobraćaja KS, 06.12.2019.

Također, od 02. decembra ove godine u funkciji je školski autobus za prevoz učenika za sarajevsko naselje Nahorevo, a polasci su dva puta dnevno ispred Osnovne škole “Nafija Sarajlić”. Ovom linijom, kako je pojašnjeno nastoji se “rasteretiti redovna minibuska linija Sutjeska – Nahorevo”.

U narednih desetak dana očekuje se registracija nove linije Otoka – Sokolje. Radi se o privremenom rješenju na tri mjeseca, a trenutno se radi na definisanju reda vožnje.

Ministarstvo saobraćaja KS, 06.12.2019.

U februaru 2020. godine minibusi su počeki saobraćati na liniji Otoka – Sokolje.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!