Djelimično ispunjeno

Jačanje uloge Zavoda za javno zdravstvo

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NiP, NS, SDP, NBL, DF, SBB) | Oblasti: Zdravstvo

Jačanje uloge Zavoda za javno zdravstvo u izradi preventivnih programa, unapređenju sistema prevencije bolesti i promocije zdravog života. Izrada projekcije zdravstvenih potreba u KS i preporuka za Zavod zdravstvenog osiguranja i cijeli zdravstveni sistem. Aktivnija uloga Zavoda u preporukama za stanovništvo u smislu zagađenja, ekstremnih vremenskih uslova, itd;

Obrazloženje

Vlada KS u prvoj godini dana svog rada provodila je određene aktivnosti na realizaciji ovog obećanja.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

Za nabavku nove opreme u 2019. godini za JU Zavod za javno zdravstvo KS izdvojeno je 100.000 KM. Vlada KS pokrenula je proceduru za utvrđivanje razloga nedostatka reagensa u laboratorijamau domovima zdravlja u Kantonu Sarajevo na sjednici 07.03. 2019. Vlad KS zadužila je direktora JU “Dom zdravlja KS” da hitno obavijesti Vladu o listi laboratorijskih usluga koje nisu u mogućnosti pružiti krajnjim korisnicima, te da im dostavi informaciju u kojoj je fazi javna nabavka reagenasa i kada se očekuje njeno okončanje. Najavljene su i smjene odgovornih.
Istovremeno, Vlada je zadužila sve zdravstvene javne ustanove u Kantonu da dostave informacije o raspoloživosti trenutne zalihe reagenasa potrebnih za pružanje laboratorijskih usluga.

Pokrenute su i procedure za smjene i nova imenovanja upravljačkih tijela u JU Zavodu zdravstvenog osiguranja i JU Dom zdravlja. Kanton Sarajevo i EBRD pokrenuli su Zeleni kantonalni akcioni plan (GCAP) s ciljem ažuriranja Kantonalnog plana zaštite okoliša, prema EBRD metodologiji, a kao dio uključivanja Kantona u Zelene gradove EBRD-a. Projekt finansira Vlada Japana. Za uspostavu javnog informacionog sistema zagađivača zraka u KS planirano je izdvajanje 200.000 KM.

Započet je rad na monitoringu kvaliteta zraka u KS. U 2019. godini planirana je nabavka nove opreme radi poboljšanja monitoringa kvaliteta zraka. Između ostalog, planirana je nabavka analizatora za mjerenje azotnih oksida na novopostavljenoj mjernoj stanici na krovu Doma zdravlja ¨Ilidža¨ kao i analizatora za praćenje koncentracije vodik sulfida, koji je prisutan na području ove opštine, a do sada nije bilo uslova za njegovo praćenje.

Također, aktivno se radilo i “na povećanju obuhvata djece obaveznom vakcinacijom, tj. na poboljšanju imunizacionog statusa djece, te samim tim poboljšanju kolektivnog imuniteta, obzirom na povećan broj oboljelih od morbilla”

Ustanovljeno da od ukupnog broja oboljelih većina nije bila vakcinisana, iako su Morbili vakcinalno preventabilna bolest protiv koje se daje vakcina MRP (Morbili, Rubeola i Parotitis) shodno obaveznom Programu imunizacija u Federaciji BiH. Obuhvat imunizacijom u Kantonu Sarajevo je znatno niži od potrebnih vrijednosti za postizanje kolektivmog imuniteta, a to je 95% za MRP, odnosno 90% za ostala cjepiva. Posebno je obuhvat MRP vakcinom u posljednjih nekoliko godina drastično opao, ali ne zbog nestašice vakcina, već zbog odbijanja roditelja da vakcinišu djecu, iako je imunizacija protiv MRP obavezna.

Ministarstvo zdravstva KS

Također, Ministarstvo zdravstva KS je putem medija pozvalo roditelje koji nisu ispoštovali Program obavezne imunizacije da vakcinišu svoju djecu, kao i jedinice lokalne uprave, zdravstvene ustanove, nosioce privatne prakse, privredna društava i druga pravna i fizička lica, obzirom da je u skladu sa zakonskim propisima, zaštita od zaraznih bolesti dužnost svih nabrojanih, te su promotivne aktivnosti o značaju imunizacije zajednička društvena odgovornost.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!