Neispunjeno

Izgradnja Muzeja Ars-Aevi

Partije: Vlada Kantona Sarajevo | Oblasti: Obrazovanje

Zalaganje za izgradnju Muzeja Ars Aevi – Muzeja savremene umjetnosti.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS, dato obećanje nije ispunjeno.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu od 2018. do 2022. godine

Premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto je na sastanku sa dogradonačelnikom Grada Sarajeva, Ivicom Šarićem, te predstavnicima javne ustanove i Zavoda za izgradnju KS istakao:

Dali smo zeleno svjetlo JU Ars Aevi da počne izradu glavnog i izvedbenog projekta za izgradnju muzeja savremene umjetnosti. Istovremeno mi u Kantonu rješavat ćemo pitanja vezana za pravne procedure koje predugo koče ovu pozitivnu priču. Ne želimo više gubiti vrijeme i projekt ne smije stajati.

 

U dokumentu Plan realizacije mjera iz sporazuma o prioritetima skupštinske većine u KS za 2019. godinu koji je Vlada KS objavila u oktobru 2019. godine navodi se:

Kanton Sarajevo je ustupio prostor kod Historijskog muzeja za izgradnju Muzeja Savremene umjetnosti koji bi se gradio po projektu Renza Piana, slavnog arhitetkte. U ovoj, 2019. godini su otpočeli razgovori Zavoda za izgradnju Sarajeva sa Gradskom upravom o pokretanju izrade glavnog projekta za izgradnju Muzeja savremene umjetnosti gdje bi bila smještena i JU Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi, koju je osnovao Grad Sarajevo. Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo je planiralo sredstva za redovan rad ove ustanove. U vezi sa ovim aktivnostima, potpisan je sporazum sa zainteresiranim subjektima kako bi se ovaj posao što prije priveo kraju.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!