Ispunjeno manjim dijelom

Izgradnja IX transverzale po dionicama

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (SDA, SBB, DF) | Oblasti: Ekonomija

Nastavak izgradnje IX transverzale koju je počela Vlada KS u periodu 2015 – 2018. Spajanje IX transverzale sa LOT – 2C, a koji se spaja na Autoput, u dužini 800 metara, sredstvima ERBD – a. Nastavak izgradnje moderne saobraćajnice sa četiri trake kroz ulicu Džemala Bijedića kako bi se omogućio spoj na V-tu transverzalu, kao i spoj na IX transverzalu, u prvoj fazi od spoja sa IX transverzalom do GRAS-a. Za drugu fazu od GRAS-a do kružnog toka Otoka, u toku je rješavanje imovinsko pravnih odnosa. Treća faza, rješavanje imovinsko – pravnih odnosa i tehničke dokumentacije sa Općinama Novi grad i Novo Sarajevo.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS obećanje je ispunjeno u mjeri koja je zanemariva za njegove ciljeve.

Izvor: Ekspoze Mario Nenadić

Moderizacija sistema urbanih saobraćajnica u Kanotonu Sarajevo Izgradnjom i rekonstrukcijom IX transverzale predstavlja projekat koji je predviđen u Programu javnih investicija KS 2019 – 2022., koji je započela Vlada KS u prethodnom sazivu pod rukovodstvom Edina Forte, a čije obećanje je Istinomjer također evidentirao.

Za projekat izgradnje I i IX transverzale rebalansom Budžeta KS iz maja 2020. godine planirani iznos potrošnje iznosio je 20.158.300 KM, dok je drugim rebalansom iz jula 2020. taj iznos umanjen i iznosi 6.467.490 KM.  

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem, direktor Direkcije za ceste KS Selmir Kovač i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić potpisali su 24. augusta 2020. godine Aneks I Sporazuma o udruživanju finansijskih sredstava na ime izgradnje kružnog toka u okviru realizacije projekta “Izgradnja gradske saobraćajnice IX transverzale sa objektom nadvožnjaka preko željezničke pruge – II faza” navodi se u saopštenju Ministarstva saobraćaja KS.

IX transferzala spaja glavnu gradsku saobraćajnicu Bulevar Meše Selimovića sa ulicom Safet Zajko.

Kako se navodi, potpisnici ovog sporazuma su se usaglasili da će iz budžeta za 2020. i 2021. godine na ime realizacije pomenutog projekta osigurati finansijska sredstva u iznosu od 4.900.000 KM sa PDV-om, od čega će Ministarstvo i Direkcija osigurati po 2.000.000 KM, a Opšina Novi Grad 900.000 KM.

Tom prilikom Kalem je istakao da je IX transverzala jedna od prioritetnih saobraćajnica u KS.

Vizija i misija Ministarstva saobraćaja KS je izgradnja novih puteva, i u tom smislu nam je drago što nastavljamo sa projektom IX transverzale. Osigurali smo dovoljna sredstva da bi se to i ostvarilo u ovoj godini. Očekujemo da ćemo do kraja mjeseca raspisati i tender za izbor izvođača radova na dionici spoja ove saobraćajnice, odnosno od kružnog toka do spoja sa ulicom Safeta Zajke i LOT-a 2C.

Adi Kalem, 24. august 2020.

Tom prilikom istaknuto je da za kompletnu realizaciju projekta Skupština KS treba donese odluku o okvirnom preseljenju objekata privremenog karaktera koji se nalaze na trasi IX transverzale, a koji zauzimaju i dio budućeg kružnog toka.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!