Djelimično ispunjeno

RS: Pristup zemljišnim knjigama putem interneta

Iako je najavljivano da će pristup zemljišnim knjigama u Republici Srpskoj biti omogućen do kraja 2019. godine, taj proces još uvijek nije završen.

Ilustracija

Krajem 2018. godine iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske (RUGIPP) saopšteno je da se radi na uspostavljanju “više elektronskih servisa”, koji će omogućiti građanstvu RS-a da putem interneta pristupe zemljišnim knjigama za cijelu teritoriju RS-a.

Osnovan je katastar sa preko 250 katastarskih opština, uz registar cijena nepokretnosti uspostavljen je i centralni adresni registar i omogućeno je da građani brže ostvare uvid u evidencije RUGIPP-a. Pustićemo uskoro javni uvid u zemljišne knjige za cijelu teritoriju Srpske, kao i evidenciju knjige uloženih ugovora za područje Banjaluke.

Stanko Svitlic, 18. 12. 2018.

U odgovoru na upit Istinomjera iz maja 2019. godine, govoreći o elektronskim servisima, iz RUGIPP-a je navedeno da je omogućen uvid u katastarske evidencije putem servisa e-Katastar i e-Stanovi. Također je rečeno da se radi na izradi Geoportala, koji bi obuhvatio geoprostorne podatke, te da su baze podataka iz njihovih područnih jedinica prebačene u “data centar”, koji je smješten u Banjaluci.

U vezi sa najavom skorog puštanja javnog uvida u zemljišne knjige i knjige uloženih ugovora (KUU), iz decembra 2018. godine, kazali su da bi do kraja 2019. godine “trebao biti omogućen i pristup zemljišnoj knjizi kao vlasničkoj evidenciji”.

Do kraja godine, putem interneta bi trebao biti omogućen i pristup zemljišnoj knjizi kao vlasničkoj evidenciji. Trenutno se radi na usaglašavanju podataka, s obzirom na to da se veliki dio podataka vodi ručno, a dio nalazi u Federaciji BiH.

Odgovor na upit, 14. 5. 2019.

Na web stranici RUGIPP-a objavljen je servis e-Gruntovnica sa opisom i linkom na pretrage zemljišnih knjiga i knjige uloženih ugovora (KUU).

U cilju unapređenja usluga Republičke Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) u segmentu uvida građana u javne evidencije, omogućen je uvid u evidenciju zemljišne knjige i knjigu uloženih ugovora (za podatke koji se vode u elektronskom obliku). Prvi nivo pristupa su registrovani korisnici, a drugi nivo su korisnici sa plaćenom pretplatom. Javni uvid korisnika omogućava pretragu ZK po broju ZK uloška ili broju parcele u okviru jedne katastarske opštine i jedne političke opštine i pretragu KUU po broju lista u KUU adresi, parceli ili kombinaciji prethodno navedenih polja u okviru jedne katastarske opštine i jedne političke opštine. Korisnici sa plaćenom pretplatom mogu KUU pretraživati i po JMBG-u nosioca prava.

Elektronski servis e-Gruntovnica

Servis e-Gruntovnica, nakon registracije, nudi pretragu zemljišnih knjiga i knjiga uloženih ugovora. I dok je pretraga KUU za područje Banjaluke moguća, pretraga zemljišnih knjiga ne radi zbog, kako je navedeno, “harmonizacije podataka”.

Također, nije navedena informacija o cijeni pretplate, kao ni ko se može i kako se može pretplatiti.

Istinomjer je 20. 11. 2020. telefonski kontaktirao RUGIPP, odakle nam je rečeno da je pristup zemljišnim knjigama uspostavljen, ali da unazad nekoliko mjeseci ne radi i da nije poznato kada će pristup ponovo biti moguć.

Imajući u vidu da je uspostavljen uvid u KUU za Banjaluku, ali da trenutno nije moguće pretraživati zemljišne knjige, obećanje Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS-a, da će proces biti završen do kraja 2019. godine, Istinomjer ocjenjuje djelimično ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!