Ispunjeno manjim dijelom

Intenziviranje izgradnje tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NiP, NS, SDP, NBL, DF, SBB) | Oblasti: Ekonomija

Intenziviranje izgradnje tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

Vlada KS dala je na svojoj 42. redovnoj sjednici, održanoj 17. oktobra 2019. godine, saglasnost na kapitalni projekt izgradnje tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica.

Za realizaciju ovog projekta, kako je navedeno, potrebno je osigurati procijenjeni iznos od 46 miliona KM. Projekt je usklađen sa Strategijom razvoja KS do 2020. godine, a uvršten je u nacrt Programa javnih investicija KS za period 2020 – 2022. godine.

Projekt je u visokom stepenu spremnosti. Urađena je kompletna projektna dokumentacija i riješeni gotovo svi predmeti imovinsko-pravnih odnosa. Očekujemo da bi u kratkom roku mogli imati građevinsku dozvolu za izvođenje radova.“

Adnan Šteta, 17.10.2019.

Početkom novembra 2019. godine potpisan je Sporazum o regulisanju međusobnih prava i obaveza Vlade KS I Općine Ilidža u vezi gradnje tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica.

Urađena je kompletna projektna dokumentacija. Procjenjena vrijednost radova prema odobrenom projektu iznosi 40.000.000,00 KM. U toku je rješavanje imovinsko pravnih odnosa od strane Općine Ilidža. Potpisan je Sporazum o realizaciji projekta između Općine Ilidža i Ministarstvo saobraćaja. Planirana je realizacija projekta u 2020. godini iz kreditnih sredstava – vanjsko zaduženje (planirano je zaduživanje kod EIB-a za realizaciju ovoga projekta i to 15 mil eur Kanton Sarajevo, 5 mil eura Općina Ilidža). U toku su aktivnosti na pokretanju procedure zaduženja.

Vlada KS, 26.12.2019.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!