Fiskalna konsolidacija i racionalizacija

| Partija: | Oblast:

Ustrajati na programu fiskalne konsolidacije i smanjenja budžetskog deficita, zasnovanom na racionalizaciji i smanjivanju rashodovne strane budžeta, nakon sagledavanja realnog stanja, sveobuhvatne analize i konsultacija s privrednicima, sindikatima i stručnom javnošću obećanje je iz ekspozea Edina Forte, premijera KS.

 

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

Kratko obrazloženje

U prvih 100 dana rada Vlada KS nisu vršene aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Dugo obrazloženje

U 2019. godini budžet Kantona Sarajevo iznosi skoro jednu milijardu KM. Tačnije, za 172.682.186 KM je veći od prošlogodišnjeg budžeta. Kao najveću stavku rashodovne strane, pored kapitalnih investicija, te vraćanja zaduženja, za plaće i naknade je u 2019. godini odvojeno 415.895.772  KM, dok je prošle godine predviđeno 259.992.557 KM.

 

To bi značilo da je u 2019. odvojeno oko 156 miliona KM više nego prošle godine. Procentualno 33,8% budžeta iz 2018. je otišlo na plate, dok je ove godine predviđeno 44,2% ukupnih rashodovnih sredstava. U kontekstu neracionalizacije rashodovne strane, te blagom povećanju kapitalnih investicija, Istinomjer ovo  obećanje ocjenjuje kao nije započeto.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Upload limit: 1Mb

  • Poništi