Neispunjeno

Evaluacija potreba infrastrukture grada i okoline

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NiP, NS, SDP, NBL, DF, SBB) | Oblasti: Ekonomija

Hitna evaluacija potreba infrastrukture grada i okoline, revizija građevinskih i okolinskih dozvola s ciljem usklađivanja s potrebama razvoja grada kao urbane cjeline i prostora ugodnog življenja.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS, dato obećanje nije ispunjeno.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

Kako se navodi i izvještaju Vlade o realizacija mjera u toku 2019. godine porastao je broj planskih dokumenata za koje je utvrđena obaveza vršenja strategijske procjene uticaja na okoliš,
kako za prirodne cjeline, tako i za urbani dio grada.

U tom kontekstu, planirana je priprema priručnika za njeno provođenje, kojim se pojašnjava postupak izrade i detalji sadržaja izvještaja o strategijskoj procjeni, način učešća profesionalne i široke javnosti (što je od izuzetne važnosti za poboljšanje transparentnosti planiranja i njegovih
rezultata), a što će biti od velike pomoći Ministarstvu, nositeljima izrade planskih dokumenata i konsultantima. Cilj izrade ovog priručnika je prikupljanje informacije u vezi sa pripremom prijedloga izmjena i dopuna Uredbe o strategijskoj procjeni uticaja planova i programa na okoliš (“Službene novine Kantona Sarajevo” broj 32/11), kao nužnog preduslova za potpunu primjenu priručnika.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!