Djelimično ispunjeno

Donošenje Zakona o javnom prijevozu

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NiP, NS, SDP, NBL, DF, SBB) | Oblasti: Ekonomija

Donošenje Zakona o javnom prijevozu.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS ciljevi datog obećanja su djelimično ostvareni.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

Nacrt istraživanja, koji je urađen na osnovu prikupljenih podataka o javnom prijevozu u KS javnosti je prezentovan 9. oktobra 2019. godine.

Resorni ministar, Adnan Šteta tada je rekao da nakon ovog nacrta “ministarstvo kreće u razradu smjernica strategije javnog prijevoza u KS” te da je planiramo da u decembru 2019. godine na sjednici Skupštine KS zastupnicima bude prezentovan Plan reorganizacije sanacije Javnog komunalnog preduzeća GRAS, Smjernice i strategiju javnog prijevoza u KS za narednih deset godina i Nacrt zakona o javnom prijevozu.

Ministarstvo saobraća u saradnji sa GIZ provodi aktivnosti na donošenju Plana održive mobilnosti – SUMP za Kanton Sarajevo. Rok za izradu ovoga strateškog plana je mjesec april 2020. godine. Do sada je urađena polovina aktivnosti na izradi SUMP-a (Završene su faze pripreme, utvrđivanja vizije, donošenje općih i pojedinačnih ciljeva, urađena analiza stanja za kompletnu oblast saobraćaja koja će biti obuhvaćena SUMPom i utvrđeni indikatori za mjerenje realizacije plana urbane mobilnosti). U 2020 godini slijedi utvrđivanje prioritetnih mjera i donošenje 5 godišnjih akcionih planova. Sa JICA je urađen strateški dokument za “Razvoj javnog gradskog saobraćaja u cilju povećanja mobilnosti stanovništva i smanjenja zagađenja zraka”. Detaljne studije za sve segmente javnog prevoza će se raditi u periodu 2020.-2022.godine. U 2020 godini je planirano da se radi Orgin – Destination studija. Sve aktivnosti se provode u planiranim rokovima. U toku je izrada novoga Zakona o javnom prevozu Kantona Sarajevo. Predviđeni rok za usvajanje ovoga zakona na Vladi Kantona Sarajevo je decembar 2019.

Vlada KS, 29.12.2019.

Vlada Kantona Sarajevo je, na prijedlog ministra saobraćaja KS Adnana Štete, na sjednici 29.01.2020. godine usvojila i u skupštinsku proceduru uputila Nacrt zakona o javnom prijevozu putnika u KS i Nacrt zakona o cestama KS.

Zakonom o javnom prijevozu predviđena je organizacija javnog prijevoza putnika, metodologija izbora operatera, javni vanlinijski prijevoz putnika, infrastruktura, jedinstveni tarifni sistem, itd.

Zakonom o cestama predviđena je transformacija Direkcije za puteve KS u javno preduzeće, a novina je i da će odluku o kategorizaciji lokalnih cesta i gradskih ulica donijeti Vlada KS na prijedlog nadležnog općinskog ili gradskog organa za poslove saobraćaja.

Vlada KS, 29.01.2020.

Cilj oba zakona je uspostavljanje jasne zakonske regulative koja nije postojala.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!