Neispunjeno

“Budžet za građane“ u 2020. godini

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (SDA, SBB, DF) | Oblasti: Pravna država

Budžet KS kao najvažniji finansijski dokument u KS je vrlo kompleksan po obimu i strukturi što otežava njegovo razumijevanje običnim građanima i nevladinom sektoru. Izradom dokumenta pod nazivom „Budžet za građane“ planiranje finansijskih sredstava će se približiti običnom čovjeku što će utjecati na dodatnu transparentnost i efektivnost planiranja budžeta. Građani će moći lakše razumjeti koje su namjere i prioriteti Vlade u vezi sa trošenjem finansijskih sredstava od poreznih obveznika. Usvojene prakse podijeliti sa općinama u KS.

Obrazloženje

U prvih 100 dana Vlade KS obećanje nije ispunjeno.

Izvor: Ekspoze Mario Nenadić

“Budžet za građane“ u 2020. godini nije usvojen do dana usvajanja Prijedloga izmjena i dopuna Budžeta KS za 2020. godinu koji se desio 8. 5. 2020. godine.

S tim u vezi podsjećamo šta bi “Budžet za građane” trebao predstavljati te kada bi od strane izvršne vlasti isti trebao biti objavljen:

Budžet za građane bi trebao predstavljati neku vrstu pojednostavljenog budžetskog dokumenta čija je osnovna karakteristika da je kreiran tako da bude dostupan i razumljiv velikom dijelu populacije. Veoma je važno da je vlada ta koja objavljuje budžet za građane jer na taj način ona institucionalizira nastojanja da svoje politike prezentira tako da budu razumljive široj javnosti. Budžet za građane najčešće podrazumijeva pojednostavljenu verziju prijedloga budžeta, mada bi zapravo svi budžetski dokumenti trebali imati svoje pojednostavljene verzije koje bi bile razumljive građanima.

Centar za zastupanje građanskih interesa (Fondacija CPI)

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!