Neutemeljeno

Prašović-Gadžo neutemeljeno o propaloj nabavci helikoptera

U intervjuu koji je zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i SBB-ova kandidatkinja za načelnicu Opštine Novi Grad Sarajevo, Sanela Prašović-Gadžo dala za portal Klix, iznijela je neutemeljenu tvrdnju o nerealizovanom projektu nabavke helikoptera prethodne Vlade Kantona Sarajevo.


Izvor: N1

Jedno od pitanja odnosilo na mogući negativni uticaj SBB-ovog koaliranja sa SDA na njenu kandidaturu, od kojih je izdvojeno i obaranje prethodne Vlade KS. Prašović-Gadžo je u odgovoru podsjetila da je na prošlim lokalnim izborima Semir Efendić bio zajednički kandidat SDA i SBB, zatim da je bivši predsjednik Skupštine KS Elmedin Konaković, kako je navela, obezbijedio sebi budžet koji je dijelio prema “osobnim željama i afinitetima”, te je podsjetila i na nerealizovanu kupovinu helikoptera.

Klix: Stranka čija ste članica je u nekoliko navrata koalirala sa Strankom demokratske akcije (SDA) iz koje dolazi i Efendić. Mnogi su SBB-u zamjerili što je zajedno s Demokratskom frontom (DF) oborio kantonalnu vladu “Šestorke” i koalirao sa SDA. Hoće li se ovakva odluka SBB-a negativno odraziti na vas kao kandidatkinju za načelnicu?

SPG: (…) Sjećamo se i avanture NiP-ovog ministra u vezi s nabavkom helikoptera koji inače košta oko devet miliona KM, a oni su u budžetu napisali 27 miliona KM, pa su dodali tome održavanje, hangar, obuku… Naraslo je to na 35 miliona KM.

Sanela Prašović-Gadžo, 25. oktobar 2020.

Nabavka helikoptera je jedna od mjera iz programa kojeg su potpisale političke partije NiP, NS, SDP, NBL, DF i SBB, a koje su tada činile skupštinsku većinu u Kantonu Sarajevo. Riječ je o obećanju koje je Istinomjer pratio u okviru svog monitoringa.

Tadašnji ministar unutrašnjih poslova KS, Admir Katica u augustu 2019. godine, prezentovao je Vladi KS plan nabavke višenamjenskog helikoptera koji je trebao služiti i za operativne poslove MUP-a KS i za civilne potrebe.

Za helikopterom postoji dugogodišnja potreba i on će osim za operativne poslove MUP-a KS služiti i za civilne potrebe odnosno za misije traganja i spašavanja, za pomoć stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda, požara, poplava, zemljotresa, podršku za medicinske intervencije i drugim teškim situacijama. Istovremeno s provođenjem procedure nabavke helikoptera vršit će se i obuka ili doškolovanje potrebnih kadrova za uspostavljanje helikopterske jedinice.

Admir Katica, 6. august 2019.

U nacrtu Budžeta KS za 2019. godinu koji je u Skupštini KS usvojen 19. novembra 2020. godine, navedena je stavka „Projekat Nabavka helikoptera“ u vrijednosti 27,4 miliona KM. U tom budžetskom dokumentu nije navedena specifikacija helikoptera, ali nisu navedene ni stavke kupovine hangara ili obuke pilota helikoptera kao dodatni trošak.

Na konferenciji za medije održanoj 3. decembra 2019. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova KS predstavilo je projekat nabavke helikoptera i formiranja helikopterske jedinice.

Radna grupa koju je formiralo Ministarstvo unutrašnjih poslova KS, napravila je okvirnu financijsku konstrukciju koja iznosi 27,4 miliona KM, a uključuje školovanje četiri pilota, hangar za smješetaj helikoptera, kao i nabavku samog helikoptera sa specijalnom i dodatnom opremom.

Saopštenje za javnost MUP KS, 3. decembar 2019. godine

Nakon što su u medijima objavljene informacije kako će čitav projekat koštati 40 miliona KM, u razgovoru za portal Klix od 10 decembra 2019. godine, tadašnji ministar Katica je, između ostalog, rekao da je 27,4 miliona pretpostavljena cijena uspostave helikopterske jedinice koja ima više segmenata.

Prvi segment je prijem i obuka kadrova. Pretpostavka je da će taj segment trajati od jedne i po do dvije godine i koštat će 1,3 miliona KM. Zatim slijedi nabavka odnosno izgradnja hangara za smještaj helikoptera i pretpostavka je da će koštati između 3 i 5 miliona KM. Na kraju dolazi nabavka višenamjenskog helikoptera za 10 miliona dolara, odnosno blizu 17 miliona KM. Na tu cijenu se dodaje dodatna oprema koja daje upotrebnu vrijednost, npr. da letjelica može ići po magli, smanjenoj vidljivosti i slično. To je dodatno, prema projekcijama, između 3 do 4 miliona KM.

Admir Katica, 10. decembar 2019.

I pored toga što je najavljeno da iznos od 27,4 miliona KM uključuje školovanje pilota i hangar, mjesecima nakon što je realizacija projekta obustavljena u medijima je ponavljana tvrdnja koju je Sanela Paršović-Gadžo iznijela u intervjuu za Klix, ali i u svojim medijskim istupima od ranije.

S obzirom na to da je finansijska konstrukcija nerealiziranog projekta procijenjenog na 27,4 milliona KM uključivala i hangar i školovanje pilotskog kadra, tvrdnju Sanele Prašović-Gadžo da jer riječ o troškovima koji su projekat poskupili sa 27,4 miliona na 35 miliona KM ocijenjujemo neutemeljenom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!