Neispunjeno

Prašović-Gadžo: Insistiranje na amandmanu koji nije predložen

Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i potpredsjednica Kluba SBB-a, Sanela Prašović Gadžo je 20. Aprila na svom Facebook profilu navela uslove pod kojim će ova stranka podržati Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, ili kolokvijalno, “korona-zakon”.

Kako piše na svom Facebook profilu, Prašović-Gadžo je na sastanku u Vladi FBiH, na kojem je prisustvovala u svojstvu potpredsjednice Kluba SBB-a, “iznijela jasan stav” da bankarski sektor mora odobriti potpuni moratorij za sve gradjane i firme koje to zatraže.

SBB insistira na uvođenju moratorija za sva pravna i fizička lica u trajanju od godinu dana i najmanje šest mjeseci od proglašenja prestanka opće opasnosti i stanja prirodne nesreće u FBiH. I da se za vrijeme moratorija kamata ograniči na 1%. To je uslov da bi Klub SBB BiH podržao spomenuti paket. Uložit ćemo taj amandman i bez prihvatanja tog amandmana na “korona zakon” nećemo dati podrsku.

Sanela Prašović-Gadžo, 20.4.2020.

Na sjednici Zastupničkog doma FBiH 23. aprila usvojen je “korona-zakon”, međutim, u njemu se nisu našli ni moratorij od godinu dana, kao ni kamata od 1 posto. Na pitanje Istinomjera da li je Klub SBB-a podržao “korona-zakon” i sa koliko glasova, predsjednica Kluba SBB u Zastupničkom domu FBiH, Azra Hadžić-Bećirspahić je odgovorila:

Zastupnici SBB-a su glasali za Zakon, šest zastupnika iz Kluba SBB-a je glasalo za Zakon, dok zastupnici Zlatko Kravić i Mirsad Kacila nisu prisustvovali online sjednici!

Azra Hadžić-Bećirspahić, 28.4.2020.

S obzirom na to da Klub zastupnika SBB-a ima osam članova, jasno je da je Sanela Prašović-Gadžo glasala za pomenuti Zakon.

Zanimljivo je napomenuti i to da amandman o moratoriju o kojem je Praštović-Gadžo pisala, nije ni podnesen. Naime, Kluba zastupnika SBB-a je uputio četiri amandmana na Zakon, od kojih je jedan prihvaćen i uvršten u “korona-zakon”.

SBB je između ostalog podnio amandman na član 15. Zakona. Danas usvojenom verzijom propisuje se obavezno zdravstveno osiguranje svim građanima FBiH za vrijeme trajanja pandemije, odnosno koje će trajati 30 dana poslije proglašenja završetka stanja prirodne nesreće.

SBB, 23.4.2020.

S obzirom na činjenicu da predmetni amandman nije ni podnesen, te da je i pored toga SBB podržao “korona-zakon”, Istinomjer će obećanje zastupnice Sanele Prašović-Gadžo ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!