Analize

Pozivi 24/7 nisu rezultirali nabavkom vakcina

Iako je Vlada FBiH od kraja februara nastojala da obezbijedi vakcine protiv COVID-19 putem direktne nabavke, do sada, u gotovo mjesec i po, nije napravljen nikakav pomak. Nakon što je federalni premijer Fadil Novalić krajem marta pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, odgovarajući na njihova pitanja, rekao da Vlada danonoćno pokušava nabaviti vakcine i u tome ne uspijeva, sličan odgovor mogao se čuti i sedam dana kasnije. Kako je saopćila Vlada FBiH, nakon sjednice 8. aprila, sve dalje aktivnosti u vezi s nabavkom vakcina, u skladu sa svojim nadležnostima, obavezan je poduzimati Zavod za javno zdravstvo FBiH.

FOTO: Istinomjer/Ilustracija

Podsjećamo, Vlada FBiH prvo je 5. marta formirala ad hoc komisiju za nabavku vakcina, koja je trebala odabrati dobavljača, o čemu je opširno pisao Istinomjer. Nakon neuspjelog pokušaja nabavke ruske vakcine protiv novog koronavirusa Sputnik V, 25. marta ove godine Vlada FBiH je formirala Pregovarački tim za nabavku vakcina protiv koronavirusa za potrebe građana FBiH, kojeg su činili premijer FBiH Fadil Novalić, federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar.

Tokom 20. sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, premijer Vlade FBiH zastupnicima je pojasnio ovaj potez.

Ad hoc grupa nije ukinuta, ona je i dalje nositelj aktivnosti na federalnom nivou za nabavku vakcina, oni su nama poslali zaključke nakon tri zasjedanja, koji glase: Predlaže se Vladi FBiH da razmotri mogućnost direktnih kontakata sa predstavnicima ruske, kineske i indijske ambasade kako bi se diplomatskim pregovorima pokušale osigurati određene količine vakcine za građanstvo, i predlaže se Vladi FBiH da razmotri mogućnost zajedničke nabavke vakcina AstraZeneca iz Serum instituta u Republici Indiji po prijedlogu Republike Srbije, obzirom da već imaju potpisan bilateralni sporazum sa Indijom. Mi smo, dakle, Vlada Federacije, formirali grupu unutar grupe, na prijedlog ad hoc grupe.

Fadil Novalić, 30. 3. 2021.

Između ostalog, Novalić je tada pozvao sve da se uključe u nabavku vakcina.

Znači, preuzeli smo to 25. 2. i od tada danonoćno radimo. Ja, evo, pozivam sve koji na bilo koji način mogu predložiti, dati ideju, mogućnost nabave… Radim 24 sata dnevno i sedam dana, dakle, neće mi biti mrsko da svaki kanal otvorim. Mi smo do sada otvorili svaki kanal, ali vidimo da, može se izvesti zaključak, čak i laici mogu vidjeti da veleprometnici, dokle god ne postane roba komercijalna, ne igraju. Mi smo se u to uvjerili.

Fadil Novalić, 30. 3. 2021.

Nakon sjednice Vlade FBiH, održane 1. aprila, saopćeno je da je razmatrana informacija o aktivnostima članova Pregovaračkog tima za nabavku vakcina protiv koronavirusa za potrebe građana FBiH.

Premijer je u više navrata održao sastanke i razgovarao s ambasadorom NR Kine u BiH, sastao i sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH, a ostvarena je i komunikacija sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, te Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH. S ciljem mogućnosti samostalne nabavke vakcina, premijer je u stalnoj komunikaciji sa ambasadorima BiH u Ruskoj Federaciji, NR Kini, Republici Turskoj, Maleziji, te Stalnim predstavništvom BiH pri UN-u.

Vlada FBiH, 1. 4. 2021.

Sedam dana kasnije, premijer Novalić održao je sastanak sa kantonalnim premijerima sa kojima je razgovarao o prevazilaženju situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa i zajedničkom djelovanju u FBiH, a nakon sastanka, kako je preneseno na zvaničnoj internet-stranici Vlade FBiH, rekao je sljedeće:

Pored ostvarenih kontakata sa određenim ambasadama, direktno smo se obratili i američkim kompanijama, proizvođačima vakcina protiv koronavirusa. Ostvarili smo kontakt i sa Indijom. Ušli smo i u državni program s Kinom, te bi sljedeće sedmice trebali početi i direktni pregovori za nabavku 500 hiljada kineske vakcine Sinopharm.

Fadil Novalić, 6. 4. 2021.

Zbog nenabavke vakcina, ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu istog dana su održani i protesti građana, kojima se niko iz federalne Vlade nije obratio.

Nakon sjednice Vlade FBiH, javnosti je saopćeno da je Vlada, nakon usvajanja informacije ad hoc tima o ispitivanju tržišta, za sve dalje aktivnosti u vezi s nabavkom vakcina obavezala Zavod za javno zdravstvo FBiH.

Federalna vlada je usvojila i informaciju Ad hoc tima o provođenju postupka ispitivanja tržišta, obavljenim pregovorima s proizvođačima vakcina i/ili ovlaštenim zastupnicima u svrhu nabavke vakcina protiv koronavirusa (COVID-19) u periodu od 1.4.do 7.4.2021. godine. Vlada je konstatirala da je poduzela sve aktivnosti koje je tražio Ad hoc tim, te da je i Pregovarački tim za nabavku vakcina protiv koronavirusa (COVID-19) za potrebe građana Federacije BiH, formiran 25.3.2021. godine, poduzeo aktivnosti koje su mu bile u nadležnosti. Sve dalje aktivnosti u vezi s nabavkom vakcina, u skladu sa svojim nadležnostima, obavezan je poduzimati Zavod za javno zdravstvo FBiH.

Vlada FBiH, 8. 4. 2021.

Na hronologiju neispunjenih obećanja datih u vezi sa direktnom nabavkom vakcina od Vlade FBiH Istinomjer je podsjetio u nedavno objavljenoj analizi pod naslovom “FBiH i dalje čeka vakcine putem direktne nabavke”. Da će građani FBiH i dalje čekati na dolazak većih količina vakcine protiv COVID-19, izvjesno je i nakon posljednje održane sjednice Vlade FBiH, na kojoj i dalje nisu prezentirana rješenja za njihovu nabavku. Tako je, nakon mjesec od uspostavljanja ad hoc grupe za direktnu nabavku vakcina, buduća odgovornost prebačena na Zavod za javno zdravstvo FBiH.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!