Povećanje Budžeta KS za 2019. godinu “biće usmjereno u projekte od strateškog značaja”

Skupština Kantona Sarajevo (KS) je na hitnoj sjednici održanoj krajem decembra 2018. godine usvojila Nacrt Budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu u iznosu od 928.370.876 KM. Uoči pomenute sjednice, premijer Vlade KS, Edin Forto najavio je i rebalans Budžeta.

Želimo da se Budžet usvoji do 31. januara 2019, iako ćemo najvjerovatnije ići sa njegovim rebalansom u prva četiri mjeseca iduće godine.

Edin Forto, 26.12.2018.

Skupština KS je 30.01.2019. godine usvojila Prijedlog Budžeta KS za 2019. godinu, a Kolegij Skupštine je polovinom juna 2019. godine donio odluku da će zastupnici na 10. radnoj sjednici “po hitnoj proceduri raspravljati o Prijedlogu izmjena i dopuna Budžeta Kantona Sarajevo kao i o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o izvršavanju Budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu”.

U skladu sa najavljenim, 24.06.2019. godine na 10. radnoj sjednici Skupštine KS po hitnom postupku usvojen je Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu.

Kako je tom prilikom naveo ministar finansija u Vladi KS, Amel Kovačević “rebalansom je Budžet povećan za 114 miliona KM koje će biti usmjerene u projekte od strateškog značaja kao i mjere Vlade za poboljšanje kvaliteta života građana”.

Obzirom da rebalans Budžeta KS nije usvojen u prva četiri mjeseca tekuće godine kako je to Edin Forto najavio, Istinomjer će njegovom obećanju s tim u vezi dati ocjenu ispunjeno sa zakašnjenjem. 

(Istinomjer.ba)

Za tri mjeseca društveni dom u Mišinom hanu u novom ruhu

U četvrtak, 18.09.2019. godine, počela je obnova društvenog doma u Mišinom hanu, a što je najavljeno od strane...

Trudnice i porodilje u KS na dnevnom redu stranačkih prepucavanja

Prava na zdravstvenu zaštitu, koja trudnice i porodilje u Kantonu Sarajevo (ne)mogu ostvariti, proteklih dana bila su tema nesuglasica između zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Jasmine...


Područje Općine Trnovo – Babin do dobilo novu led rasvjetu

Početkom aprila ove godine iz Vlade Kantona Sarajevo (KS) najavljena je realizacija projekta izgradnje i rekonstrukcije javne rasvjete na području Općine Trnovo - Babin do. Ministar...