Ispunjeno

Potpisan Sporazum o readmisiji između BiH i Islamske Republike Pakistan

Primajući k znanju Informaciju o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za maj 2020. godine, te razmatrajući aktuelnu situaciju u vezi sa migrantskom krizom u Bosni i Hercegovini, Predsjedništvo BiH je na sjednici održanoj 27. 8. 2020. godine između ostalog konstatovalo da su osnovni ciljevi Bosne i Hercegovine sprečavanje ulaska ilegalnih migranata na njenu teritoriju i smanjenje trenutnog broja onih koji borave na području Bosne i Hercegovine.

S tim u vezi, Predsjedništvo BiH je na pomenutoj sjednici prihvatilo poziv za posjetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića Islamskoj Republici Pakistan od 21. do 22. oktobra 2020. godine.

O tvrdnjama o broju migranata porijeklom iz Pakistana koji borave u BiH, a koje su se svojevremeno pojavile u javnosti, Istinomjer je između ostalog pisao i u analizi Nema zvanične potvrde navoda o 3000 ilegalnih viza za građane Pakistana.

Nakon pomenute sjednice, Džaferović je u izjavi za medije istakao kako je Predsjedništvo BiH od Vijeća ministara “tražilo da ubrza procedure kada je u pitanju zaključivanje ugovora o readmisiji sa državama iz kojih dolaze migranti” ali i najavio finaliziranje ugovora o readmisiji migranata iz BiH u Pakistan:

Danas se ne može vršiti vraćanje migranata njihovim zemljama sve dotle dok se ne zaključi ugovor sa tim zemljama. Danas smo informirani da je Pakistan pristao da sa BiH zaključi ugovor o readmisiji, vraćanju, migranata iz BiH. Nadam se da ćemo finalizirati ugovor o tome do moje posjete, a koju je Predsjedništvo danas odobrilo.

Šefik Džaferović, 27. avgust 2020.

Nakon što je u prvobitno najavljenom terminu posjeta odložena, predsjedavajući Predsjedništva BiH boravio je u službenoj posjeti Islamskoj Republici Pakistan 4. i 5. novembra 2020. godine. Tom prilikom, a kako je u saopštenju Predsjedništva BiH navedeno, potpisan je Sporazum o readmisiji i Memorandum o razumijevanju o naučnoj i tehnološkoj saradnji između dvije zemlje.

Danas su u Islamabadu, u prisustvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i premijera Pakistana Imrana Khana, potpisani Sporazum o readmisiji i Memorandum o razumijevanju o naučnoj i tehnološkoj saradnji između dvije zemlje. Sporazumom o readmisiji koji su potpisali ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić i ministar unutrašnjih poslova Pakistana Ijaz Ahmed Shah dvije zemlje su iskazale potrebu za suprotstavljanje ilegalnoj migraciji, te dogovorile readmisiju lica koja ilegalno borave.

Predsjedništvo BiH, 4. novembar 2020.

Ovim Istinomjer obećanje Šefika Džaferovića u vezi potpisivanja Sporazuma o readmisiji između Bosne i Hercegovine i Islamske Republike Pakistan ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!