Neistina

Poništenje izbora ne podrazumijeva nove kandidate

Lider SNSD-a i još uvijek aktuelni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nedavno je komentarisao rezultate Općih izbora 2022, kao i nepravilnosti tokom izbora, te je iznio neistinitu tvrdnju u pogledu njihovog eventualnog poništenja.

Fotografija: SNSD/Facebook

Dodik je tako ustvrdio da poništenje izbora podrazumijeva “nove kandidature”:

Poništenje izbora je nerealan zahtjev zato što bi novi izbori bili održani u skladu sa zakonom, a to znači novo vrijeme, nove kandidature i novo sve.

Milorad Dodik, 5.10.2022.

Podsjećamo, opozicione političke stranke iz Republike Srpske podnijele su Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIK BiH) zahtjev da se ponovo izbroje glasovi kandidata za predsjednika Republike Srpske zbog, kako su naveli, većeg broja utvrđenih nepravilnosti. Kako je ustvrdila kandidatkinja opozicije za spomenutu poziciju Jelena Trivić, konačni cilj opozicije je ponavljanje izbora za predsjednika RS.

Prema Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine, CIK može poništiti izbore u izbornoj jedinici ili na nekom biračkom mjestu ako ustanovi da je za vrijeme glasanja ili brojanja glasačkih listića došlo do nepravilnosti koje mogu uticati na rezultate izbora.

Tvrdnju Milorada Dodika da poništenje izbora podrazumijeva nove kandidature demantuje član 14.1 Izbornog zakona BiH kojim je definisano provođenje ponovnih izbora:

Ponovni izbori provode se na osnovu istih kandidatskih listi i istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima i provode se na dan koji odredi Centralna izborna komisija BiH, najkasnije 14 dana od dana pravosnažnosti odluke Centralne izborne komisije BiH o poništenju izbora.

Izborni zakon BiH

S obzirom na to da se prema Izbornom zakonu BiH ponovni izbori provode na osnovu istih kandidatskih listi koje su korištene na poništenim izborima, Istinomjer tvrdnju Milorada Dodika da “poništenje izbora znači nove kandidature” ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!