Nedosljedno

Doček Darija Kordića u Busovači: Čavara okrenuo ploču

dario-kordic-cavaraU intervjuu objavljenom u Oslobođenju, 20. aprila, predsjednik FBiH Marinko Čavara na konstataciju „da su mu mnogi spočitavali” doček ratnog zločinca Darija Kordića u Busovači, odgovorio je sljedeće:

„Pojedinci ne biraju način kako će dobiti pažnju javnosti. Isti ti koji su spočitavali nekom drugom nešto oni su nešto drugo radili. Mislim da se time uopće ne bismo trebali baviti jer kada bismo počeli pričati ko je gdje bio u ratu, ko je na koga pucao, to nas ne bi nigdje dovelo, samo bismo se ponovo vratili u prošlost. Ja se u ovom mandatu želim baviti budućnošću i vjerujem da mogu napraviti rezultat u tom smislu. Svi moramo govoriti o pozitivnim stvarima i ne smijemo dati prostora negativcima koji bi još uvijek ratovali.“

(Klix.ba, 20.04.2015.)

Čavara je dakle, nakon što je u Busovači dočekao osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića, kao uostalom i cijelo rukovodstvo HDZ-a, kada je postao predsjednik FBiH, potpuno okrenuo ploču. Samo pola godine ranije, u doba kada se zahuktavala predizborna kampanja za Opšte izbore 2014. godine, svoje prisustvo na Kordićevom dočeku pravdao je slanjem tobožnjih poruka mira.

U zvaničnom saopštenju za javnost koje je HDZ objavio nakon dočeka Darija Kordića u Busovači je navedeno:

“Hrvati BiH presudu Kordiću smatraju političkom i nepravednom. Darija Kordića dočekali su kao heroja koji u 17 godina nije pokleknuo niti je pristao svojim iskazom teretiti hrvatski i vojni i politički vrh na čelu s bivšim predsjednikom RH dr. FranjomTuđmanom. Sam Kordić okupljenima na njegovu dočeku potvrdio je da se iz zatvora vraća kao novi čovjek, čovjek osnažen vjerom”, stajalo je u saopštenju HDZ-a.

Dakle, veoma je očigledna nedosljednost u posljednjim izrečenim Čavarinim stavovima u pogledu Kordićeva dočeka, u odnosu na ono što je njegova stranka tvrdila u junu 2014. godine. Naime, HDZ je tada tvrdio kako je presuda Kordiću politička i nepravedna, dok danas Čavara – koji je na dočeku bio u prvim redovima – izbjegava dati konkretan odgovor na ovo pitanje, te još dodaje kako se uopće ne bismo trebali baviti time „ko je na koga pucao u ratu“. Iako je sam odabrao da se na taj način prošle godine predstavi javnosti, Čavara je skoro pa i optužio druge da, spočitavajući mu Kordićev doček, “ne biraju način da privuku pažnju javnosti”.

Podsjećamo da je Dario Kordić pred međunarodnim Tribunalom u Hagu osuđen na 25 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u Srednjoj Bosni, a oslobođen je zbog dobrog ponašanja nakon 17 odsluženih godina kazne.

(istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!