Neistina

Podrška građana Zenice na lokalnim i opštim izborima demantuje Kasumovića

Komentarišući smjenu dosadašnjeg predsjedavajućeg Gradskog vijeća Zenice, Gorana Bulajića, gradonačelnik tog grada, Fuad Kasumović pored ostalog je ustvrdio da ima “podršku 70% građana Zenice”.

Jučer su promijenili Bulajića, a na vrhu države imaju koaliciju s DF-om. Ja imam podršku više od 70 posto građana Zenice i većina u vijeću mi ne treba. Stid bi me bilo da imam podršku onakvih vijećnika, čast izuzecima. Jeftina je to roba, mogao sam većinu kupiti, ali mi ne treba. Trgovina je otvorena, neka kupuje ko koga hoće.

Fuad Kasumović, 30.05.2019.

Kada je u pitanju podrška koju je od strane građana Zenice u utrci za gradonačelnika tog grada Kasumović dobio, podsjećamo da je na Lokalnim izborima 2016. godine, u skladu sa zvaničnim rezultatima koje je objavila Centralna izborna komisija (CIK), za Kasumovića glasalo 16.176 glasača, što je 34,67% od ukupnog broja onih koji su izašli na glasanje.

Osim toga, ni na Opštim izborima 2018. godine na kojima je Kasumović bio kandidat za osvajanje mandata u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, te isiti i osvojio, podrška građana Zenice njemu kao kandidatu nije bila ni blizu 70%.

Naime, u svojoj izbornoj jedinici 514, lista Nezavisnog bloka čiji je član tada bio Kasumović, osvojila je ukupno 28.869 glasova ili 10,96 %, dok je sam Kasumović kao prvi na listi imao 23.744 glasa.

Kada je glasanje na Opštim izborima 2018. godine na području grada Zenica u pitanju, lista Nezavisnog bloka za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH osvojila je 20.439 glasova, odnosno 40,32 %, dok je broj preferencijalnih glasova koje je dobio Kasumović u toj izbornoj jedinici iznosio 17.596.

Obzirom na zvanične podatke CIK-a, podrška građana Zenice Fuadu Kasumoviću, kako na lokalnim tako ni na posljednjim opštim izborima, nije bila 70% kako je to ustvrdio gradonačelnik Zenice, te Istinomjer njegovu izjavu ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!