Početak implementacije dualnog sistema obrazovanja u ZDK od naredne školske godine?

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, Spahija Kozlić najavio je početak implementacije dualnog sistema obrazovanja u ovom kantonu već od početka naredne školske godine.

Na području Kantona uzet ćemo jednu srednju školu. Dualnih sistema ima više, poput njemačkog i francuskog, a mi ćemo usaglašavati način kako ga primijeniti ovdje. Hoće li i koliko uspjeti, pokazat će vrijeme. Očekujem da će efekti biti pozitivni, jer će na taj način biti uključen i privatni sektor koji će biti zainteresiran da u okviru svog posla educira buduće tehničare, mehaničare.

Spahija Kozlić, 07.05.2019.

S tim u vezi, već 09. maja, u okviru EBRD investicijske konferencije koja je održana u Sarajevu, ministar Kozlić potpisao je Memorandum o saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i saradnju, kojim se tretiraju “aktivnosti uvođenja dualnog obrazovanja na području Zeničko-dobojskog kantona”.

Radi se o modelu putem kojeg se predviđa sinergija obrazovanja i privrede, to jest fokusiranja obrazovanja na vještine i kompetencije koje su potrebne tržištu rada. EBRD je za ovu aktivnost izabrao Zeničko-dobojski kanton jer ga je prepoznao kao regiju koja napreduje i koja je najaktivnija u ovoj oblasti.

Press služba ZDK, 10.05.2019.

Za dosada poduzete aktivnosti kada je upitanju uvođenja dualnog sistema obrazovanja na području ZDK ministar Kozlić od Istinomjera dobija ocjenu radi se na tome uz napomenu da ćemo  pratiti dalje aktivnosti u tom pravcu, kao i da li će početkom naredne školske godine u ZDK početi implementacija dualnog sistema obrazovanja.

(Istinomjer.ba)

Kanalizacija stigla, asfalt na čekanju

Desetogodišnji projekat izgradnje kanalizacije u Bijeljini privodi se kraju, ali jedan broj ulica u tom gradu nakon...

Općina Čapljina i službeno postala Grad Čapljina

Početkom marta 2017. godine iz ureda načelnika Čapljine, Smiljana Vidića saopćeno je da je pokrenuta inicijativa da ova općina dobije status grada. Nakon dvije godine od pokretanja inicijative...


Simbol Sarajeva dobija osvjetljenje u narednim mjesecima

Testno osvjetljenje jedne strane releja na brdu Hum urađeno je 20. maja 2019. godine, dok bi u konačnici, za nekoliko mjeseci relej trebao biti u potpunosti osvijetljen. Naime, kako se navodi...