Početak implementacije dualnog sistema obrazovanja u ZDK od naredne školske godine?

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, Spahija Kozlić najavio je početak implementacije dualnog sistema obrazovanja u ovom kantonu već od početka naredne školske godine.

Na području Kantona uzet ćemo jednu srednju školu. Dualnih sistema ima više, poput njemačkog i francuskog, a mi ćemo usaglašavati način kako ga primijeniti ovdje. Hoće li i koliko uspjeti, pokazat će vrijeme. Očekujem da će efekti biti pozitivni, jer će na taj način biti uključen i privatni sektor koji će biti zainteresiran da u okviru svog posla educira buduće tehničare, mehaničare.

Spahija Kozlić, 07.05.2019.

S tim u vezi, već 09. maja, u okviru EBRD investicijske konferencije koja je održana u Sarajevu, ministar Kozlić potpisao je Memorandum o saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i saradnju, kojim se tretiraju “aktivnosti uvođenja dualnog obrazovanja na području Zeničko-dobojskog kantona”.

Radi se o modelu putem kojeg se predviđa sinergija obrazovanja i privrede, to jest fokusiranja obrazovanja na vještine i kompetencije koje su potrebne tržištu rada. EBRD je za ovu aktivnost izabrao Zeničko-dobojski kanton jer ga je prepoznao kao regiju koja napreduje i koja je najaktivnija u ovoj oblasti.

Press služba ZDK, 10.05.2019.

Za dosada poduzete aktivnosti kada je upitanju uvođenja dualnog sistema obrazovanja na području ZDK ministar Kozlić od Istinomjera dobija ocjenu radi se na tome uz napomenu da ćemo  pratiti dalje aktivnosti u tom pravcu, kao i da li će početkom naredne školske godine u ZDK početi implementacija dualnog sistema obrazovanja.

(Istinomjer.ba)

Magazinović odlučan u borbi protiv odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH i član Zelenog kluba, Saša Magazinović uputio je u ponedeljak, 22. jula 2019....

Radovi na rekonstrukciji izletišta Smetovi još uvijek traju

Iako je okončanje radova na projektu "Rekonstrukcija i uređenje izletišta Smetovi" najavljeno za sredinu jula ove godine do toga još uvijek nije došlo. Ipak, kako saznaje Istinomjer, još uvijek nije...Ubrzane dokvalifikacije za osobe koje se bave starim zanatima i obrtima

Vlada Kantona Sarajevo (KS) je na sjednici održanoj 18. jula 2019. godine usvojila inicijativu za uvođenje skraćenog programa prekvalifikacije i dokvalifikacije za sticanje stručnih zvanja iz popisa...