Još uvijek ništa od dualnog obrazovanja u ZDK

U maju 2019. godine ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), Spahija Kozlić najavio je početak implementacije dualnog sistema obrazovanja u ovom kantonu već od početka školske 2019/2020. godine.

Govoreći o planovima vezanim za sistem dualnog obrazovanja u ZDK, ministar Kozlić najavio je početak implementacije dualnog sistema obrazovanja već od školske 2019/2020. godine, te je istakao da je za pilot-projekat izabrana jedna škola sa područja ZDK. Tom prilikom najavio je i skoro potpisivanje Memoranduma o dualnom sistemu obrazovanja sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

Na području Kantona uzet ćemo jednu srednju školu. Dualnih sistema ima više, poput njemačkog i francuskog, a mi ćemo usaglašavati način kako ga primijeniti ovdje. Hoće li i koliko uspjeti, pokazat će vrijeme. Očekujem da će efekti biti pozitivni, jer će na taj način biti uključen i privatni sektor koji će biti zainteresiran da u okviru svog posla educira buduće tehničare, mehaničare.

Spahija Kozlić, 07.05.2019.

S tim u vezi, već 09. maja, u okviru EBRD investicijske konferencije koja je održana u Sarajevu, ministar Kozlić potpisao je Memorandum o saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i saradnju, kojim se tretiraju “aktivnosti uvođenja dualnog obrazovanja na području Zeničko-dobojskog kantona”. 

Radi se o modelu putem kojeg se predviđa sinergija obrazovanja i privrede, to jest fokusiranja obrazovanja na vještine i kompetencije koje su potrebne tržištu rada. EBRD je za ovu aktivnost izabrao Zeničko-dobojski kanton jer ga je prepoznao kao regiju koja napreduje i koja je najaktivnija u ovoj oblasti.

Press služba ZDK, 10.05.2019.

S obzirom da se do početka školske 2019/2020. godine u javnosti nisu pojavile nove informacije o početku implementacije pomenutog projekta, Istinomjer je kontaktirao Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

U odgovoru Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK navodi se da su “u svrhu implementacije sistema dualnog obrazovanja na području Zeničko-dobojskog kantona objavljeni Pravilnik o izvođenju ferijalne prakse u tehničkim i srodnim školama i stručnim školama i Pravilnik o utvrđivanju uslova za izvođenje praktične nastave izvan škole”, a pomenuti pravilnici primjenjuju se od školske 2019/2020. godine. 

Ipak, iz nastavka odgovora jasno je da implementacija ovog projekta još uvijek nije započela:

Da bi se u potpunosti pripremila konačna implementacija sistema dualnog obrazovanja na području Zeničko-dobojskog kantona potrebno je u potpunosti uskladiti pravni okvir za konačnu realizaciju i dogovorenu saradnju sa svim partnerskim kompanijama uz definisanje profila i kvalifikacija za određena stručna zvanja i zanimanja.

S obzirom da je iz odgovora Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK jasno da implementacija dualnog sistema obrazovanja u ZDK još uvijek nije započela, ministar Spahija Kozlić od Istinomjera dobija ocjenu neispunjeno za obećanje da će implementacija dualnog sistema u ovom kantonu krenuti početkom školske 2019/2020. godine.

(Istinomjer.ba)

Još nije počela gradnja puta od Foče do Šćepan Polja

U julu 2018. godine iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske (RS), najavljeno je kako će izgradnja moderne...

Do Blihinog vodopada uskoro novom pristupnom stazom?

Vodopad Blihe ili "Blihin skok" u sklopu parka prirode "Blihin vodopad" stavljen je pod zaštitu kao spomenik prirode. Početak izgradnje pristupne staze do ove prirodne znamenitosti i turističke...


Zaključci GO SNSD-a na razmatranju u Narodnoj skupštini RS za “10 do 15 dana”?

Nakon što je istekao zvanični rok od mjesec dana za implementaciju Principa za formiranje vlasti na nivou BiH potpisanih 05.08.2019. godine od strane predsjednika SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH, Milorad...