Najave

Još uvijek otvoreno pitanje izgradnje područne osnovne škole u Goduši

Prilikom posjete Vlade Zeničkog-dobojskog kantona Visokom, u augustu 2020, na čelu s tadašnjim premijerom Mirzom Ganićem, razgovarano je o projektima koji se trebaju realizirati na području ove lokalne zajednice. Jedan od njih je i izgradnja nove područne osnovne škole u Goduši. Resorni ministar Spahija Kozlić najavio je da će 2021. godine biti planirana sredstva za izgradnju navedenog školskog objekta.

Foto: Vlada ZDK

Ulaganje u školsku infrastrukturu je prioritet ove vlade, što potvrđujemo konkretnim projektima. Kontinuirano ulažemo u rekonstrukciju i utopljavanje školskih objekata, a naša politika je da svake godine izgradimo jednu potpuno novu školu. Dogodine će to biti škola u Goduši.

Spahija Kozlić, 24.8.2020.

Nakon Lokalnih izbora 2020. godine, Mirza Ganić je izabran za gradonačelnika Visokog, pa je krajem januara održan sastanak Ganića s tadašnjim v.d. premijera ZDK Mirnesom Bašićem i ministrom Kozlićem. Kako je saopćeno nakon sastanka, jedna od tema bila je i izgradnja škole u Goduši, gdje je dogovoreno da će resorno kantonalno ministarstvo pokušati iznaći finansijska sredstva za izgradnju nove škole u tom naselju.

Prilikom Dana Osnovne škole “Alija Nametak”, kojoj administrativno pripada područna škola u Goduši, početkom aprila 2021. godine, gradonačelnik Visokog kazao je da su pokrenute aktivnosti na izgradnji novog objekta područne škole u Goduši.

Mi vodimo računa o našoj djeci i zbog toga su Budžetom Grada Visoko planirana značajna finansijska sredstva za izgradnju školskih objekata, a koja ćemo oplemeniti sredstvima nadležnog ministarstva i krenuti s prvom fazom izgradnje područne škole u Goduši.”

Mirza Ganić, 7.4.2021.

U budžetu Grada Visokog, u članu 3. (izdaci po budžetskim korisnicima, stavka “Transfer za pomoć u adaptaciji i izgradnji školskih objekata na području Grada”), u nacrtu budžeta planirano je 100 hiljada, dok je taj iznos u prijedlogu budžeta iznosio 90 hiljada KM. Gradsko vijeće Visokog usvojilo je krajem februara 2021. godine prijedlog budžeta za 2021. godinu.

Na e-mail adresu Istinomjera, 15. septembra 2021. godine, stigao je odgovor na zastupničko pitanje Mladena Simića, zastupnika SDP-a BiH u Skupštini ZDK, u vezi s izgradnjom škole u Goduši. U navedenom odgovoru, resorni ministar Kozlić kaže da sredstva za implementaciju ovog projekta nisu predviđena kantonalnim budžetom, ali da će se naći način kako bi školu u konačnici izgradili.

S obzirom da u Budžetu 2021. godine nisu predviđena sredstva za ove namjene zbog objektivnih epidemioloških okolnosti, resorno Ministarstvo će svakako nastojati da ukoliko se u toku godine obezbijede dodatna finansijska sredstva osigura uvjete za realizaciju ovog projekta u skladu sa raspoloživim finansijskim mogućnostima.

Spahija Kozlić

Istinomjer će pratiti da li će, u skladu s najavom ministra Spahije Kozlića iz augusta 2020. godine, ali i onima iz 2021. godine, tokom tekuće godine biti osigurani uslovi, te pokrenuta realizacija projekta izgradnje područne osnovne škole u Goduši.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!