Ispunjeno

Pokrenuta izgradnja nove zgrade područne osnovne škole u Goduši

Prilikom posjete Vlade Zeničkog-dobojskog kantona Visokom, u augustu 2020, na čelu s tadašnjim premijerom Mirzom Ganićem, razgovarano je o projektima koji se trebaju realizirati na području ove lokalne zajednice. Jedan od njih je i izgradnja nove područne osnovne škole u Goduši. Resorni ministar Spahija Kozlić najavio je da će 2021. godine biti planirana sredstva za izgradnju navedenog školskog objekta.

Foto: Vlada ZDK

Ulaganje u školsku infrastrukturu je prioritet ove vlade, što potvrđujemo konkretnim projektima. Kontinuirano ulažemo u rekonstrukciju i utopljavanje školskih objekata, a naša politika je da svake godine izgradimo jednu potpuno novu školu. Dogodine će to biti škola u Goduši.

Spahija Kozlić, 24.8.2020.

Nakon Lokalnih izbora 2020. godine, Mirza Ganić je izabran za gradonačelnika Visokog, pa je krajem januara održan sastanak Ganića s tadašnjim v.d. premijera ZDK Mirnesom Bašićem i ministrom Kozlićem. Kako je saopćeno nakon sastanka, jedna od tema bila je i izgradnja škole u Goduši, gdje je dogovoreno da će resorno kantonalno ministarstvo pokušati iznaći finansijska sredstva za izgradnju nove škole u tom naselju.

Prilikom Dana Osnovne škole “Alija Nametak”, kojoj administrativno pripada područna škola u Goduši, početkom aprila 2021. godine, gradonačelnik Visokog kazao je da su pokrenute aktivnosti na izgradnji novog objekta područne škole u Goduši.

Mi vodimo računa o našoj djeci i zbog toga su Budžetom Grada Visoko planirana značajna finansijska sredstva za izgradnju školskih objekata, a koja ćemo oplemeniti sredstvima nadležnog ministarstva i krenuti s prvom fazom izgradnje područne škole u Goduši.”

Mirza Ganić, 7.4.2021.

U budžetu Grada Visokog, u članu 3. (izdaci po budžetskim korisnicima, stavka “Transfer za pomoć u adaptaciji i izgradnji školskih objekata na području Grada”), u nacrtu budžeta planirano je 100 hiljada, dok je taj iznos u prijedlogu budžeta iznosio 90 hiljada KM. Gradsko vijeće Visokog usvojilo je krajem februara 2021. godine prijedlog budžeta za 2021. godinu.

Na e-mail adresu Istinomjera, 15. septembra 2021. godine, stigao je odgovor na zastupničko pitanje Mladena Simića, zastupnika SDP-a BiH u Skupštini ZDK, u vezi s izgradnjom škole u Goduši. U navedenom odgovoru, resorni ministar Kozlić kaže da sredstva za implementaciju ovog projekta nisu predviđena kantonalnim budžetom, ali da će se naći način kako bi školu u konačnici izgradili.

S obzirom da u Budžetu 2021. godine nisu predviđena sredstva za ove namjene zbog objektivnih epidemioloških okolnosti, resorno Ministarstvo će svakako nastojati da ukoliko se u toku godine obezbijede dodatna finansijska sredstva osigura uvjete za realizaciju ovog projekta u skladu sa raspoloživim finansijskim mogućnostima.

Spahija Kozlić

Iz Kabineta gradonačelnika Visokog Mirze Ganića na naš upit su nam odgovorili da je izabran izvođač radova i da su osigurana sredstva za početak gradnje.

Gradska uprava Visoko je odobrila sredstva u iznosu od 110.000,00 KM za izgradnju škole u Goduši, a Vlada ZDK 26.000,00 KM. Raspisan je tender za prvu fazu radova na izgradnji škole, potpisani su ugovori, firma “Dzeko Gradnja” je izabrana kao izvođač radova i uskoro se očekuje polaganje kamena temeljca. Radovi će započeti čim vremenske prilike to budu dozvoljavale.

Kabinet gradonačelnika Grada Visoko, 9.12.2021.

Sredinom decembra 2021. godine, svečano je položen kamen temeljac za izgradnju škole u Goduši. Kako je saopćeno na zvaničnoj internet-stranici Vlade ZDK, Vlada ovog kantona je za realizaciju ovog projekta izdvojila 26.000,00 KM, s tim da je resorno kantonalno ministarstvo, rebalansom ovogodišnjeg budžeta za drugu fazu projekta, osiguralo dodatnih 200.000,00 KM.

S obzirom na to da je rebalansom budžeta ZDK osiguran dio sredstava, te da je započela izgradnja škole u Goduši, Istinomjer će najave ministra Spahije Kozlića iz augusta 2020. godine, ali i one iz 2021. godine, o izgradnji područne škole u ovom mjestu ocijeniti ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!