Neispunjeno

Radovi na rekonstrukciji tramvajske pruge u Sarajevu još nisu počeli

Ministar saobraćaja u Vladi KS Adnan Šteta, gostujući u programu TVSA početkom godine, između ostalog je najavio i početak rekonstrukcije tramvajske pruge od Marijin Dvora do Ilidže.

Na proljeće nam kreće rekonstrukcija pruge, sredinom proljeća rekonstrukcija pruge Marijin Dvor – Ilidža. Planirano je da se radi između godinu i po i dvije. Ono što je bitno i što nemamo riješeno je, i to je nama obaveza u naredna 3-4 mjeseca da riješimo, kada krene rekonstrukcija pruge, ona će se raditi u šest etapa. Mi moramo imati zamjenska vozila, u ovom slučaju autobuse, kako građani ne bi osjetili toliko promjenu dok se radi. Mi nemamo dovoljno vozila za redovne, a kamoli vanredne stvari.

Adnan Šteta, 8.1.2021.

Sredinom juna, ministar Šteta potpisao je ugovor s konzorcijem dvije firme iz Kine, i to: China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group Ltd. te China Railway No.10 Engineering Group, koje bi trebale vršiti rekonstrukciju više od 21 kilometra tramvajske pruge u Sarajevu, u vrijednosti većoj od 20 miliona eura.

Ovo je veliki dan za Sarajevo, jer nakon više od 60 godina prvi put se kompletna pruga Marijin Dvor – Ilidža obnavlja. Današnje potpisivanje ovog važnog ugovora dokaz je da nastavljamo ispunjavati obećanja koja smo dali i da ćemo kontinuirano raditi u interesu svih građana na stvarnom poboljšanju javnog gradskog prijevoza.

Adnan Šteta, 11.6.2021.

Kako je saopćeno iz Ministarstva saobraćaja KS, izvođač radova će u posao biti uveden najdalje 28 dana od dana potpisivanja ugovora.

Također, u intervjuu za Klix, ministar Šteta objasnio je da će rekonstrukcija pruge značiti i brži tramvajski saobraćaj, ali da će za to, u konačnici, trebati sačekati i nabavku novih tramvaja, što je već u toku.

Prema ugovoru, izvođač mora početi radove 28 dana od potpisivanja ugovora, tako da bi radovi trebali početi sredinom jula.

Adnan Šteta, 16.6.2021.

S obzirom na to da rekonstrukcija tramvajske pruge nije počela na proljeće, odnosno sredinom proljeća, kako je to najavio ministar saobraćaja KS Adnan Šteta, ali ni 28 dana od potpisivanja ugovora o rekonstrukciji, odnosno polovinom jula 2021, godine, Istinomjer će navedeno obećanje ministra Štete ocijeniti kao neispunjeno, te ćemo nastaviti pratiti implementaciju infrastrukturnih projekata u KS.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!