Analize

Po izvornom Daytonu samo kada to odgovara

Krajem prošlog mjeseca velika rasprava u domaćoj javnosti vodila se oko toga da li treba ili ne, slaviti 25. novembar kao Dan državnosti BiH. Kao i do sada praznik je obilježen samo u FBiH i to nije bilo ništa neobično. Nizala su se obrazloženja zbog čega se praznik obilježava ili ne, a kao posebno zanimljiv i znakovit može se izdvojiti jedan komentar izvršnog sekretara SNSD-a Rajka Vasića, koji je kao odgovor na istup ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja rekao kako BiH u sadašnjem obliku nije nasljednica Socijalističke Republike BiH, nego je nova međunarodna naseobina koju čine dvije države, koje su pristale da daju dio svojih nadležnosti zajedničkim institucijama. U Vasićevoj izjavi Nezavisnim novinama od 23. novembra, posebno u oči bode dio rečenice u kojem on spominje “dvije države”, iako to u Daytonskom mirovnom sporazumu nigdje ne piše.

Interesantno je to što se mnogi političari iz RS-a vole pozivati na “izvorni Dayton”, ali samo kada to njima odgovara, što dokazuje i ovaj slučaj.

“Alkalaj se, pobijajući navode iz pisma predsjednika RS Milorada Dodika o tome da nema ni zakonskog ni ustavnog osnova za obilježavanje tzv. dana državnosti izvan Federacije BiH ili onog dijela Federacije koji ga prihvata, poziva na februar 1995. godine, kada je parlament takozvane Republike BiH usvojio zakon o tom prazniku”, rekao je Vasić za Nezavisne novine, te dodao kako BiH u sadašnjem obliku nije nasljednica Socijalističke Republike BiH, nego je “nova međunarodna naseobina koju čine dvije države koje su pristale da daju dio svojih nadležnosti zajedničkim institucijama”.

U čitavoj polemici oko 25. novembra prvo je Predsjednik RS-a Milorad Dodik uputio i pismo stranim ambasadorima u BiH, u kojem ih je upozorio da se i ove godine najavljuje obilježavanje 25. novembra kao „Dana državnosti BiH“, te da se taj dan ne može slaviti na nivou institucija BiH, jer se “radi o očiglednom kršenju važećih propisa i ignorisanju Ustava BiH koji je dio međunarodnog ugovora”.

Na Dodikovo pismo reagovao je aktuelni ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj koji je podsjetio Dodika da je “Skupština Republike Bosne i Hercegovine u februaru 1995. donijela Zakon o proglašenju 25. novembra Danom državnosti što je potvrdilo i tadašnje Predsjedništvo Republike BiH. Obzirom da se Parlamentarna skupština BiH kao nadležni organ još nije drugačije odredila o zvaničnim praznicima BiH, prema Ustavu BiH ovaj praznik ostaje na snazi.

U Članu 1. Ustava BiH, koji definiše Kontinuitet stoji da „Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada ‘Bosna i Hercegovina’, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona ostaje država članica Ujedinjenih naroda i može kao Bosna i Hercegovina zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sistema Ujedinjenih naroda, kao i u drugim međunarodnim organizacijama“.

Čitanjem samo prve stranice Ustava izlazi na vidjelo netačnost Vasićeve konstatacije o BiH kao nove međunarodne naseobine koju čine dvije države, obzirom da se Ustavom potvrđuje pravni kontinuitet Bosne i Hercegovine, kao i njene granice koje su potvrđene ZAVNOBiH-om. Postavlja se i pitanje koje su to dvije države osnovale novu međunarodnu naseobinu kada već i ptice na grani znaju da su sporazum u Daytonu potpisali tada legitimni predsjednici Srbije, Hrvatske i BiH, Slobodan Milošević, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović.

U Anexu II Ustava BiH kojim se definišu prelazne odredbe, pod tačkom 2 koja određuje kontinuitet pravnih propisa zaista i stoji da “svi zakoni, propisi i sudski poslovnici, koji su na snazi na teritoriji Bosne i Hercegovine u trenutku kada Ustav stupi na snagu, ostaće na snazi u onoj mjeri u kojoj nisu u suprotnosti sa Ustavom dok drugačije ne odredi nadležni organ vlasti Bosne i Hercegovine”, pa je tako i na ovom primjeru očigledna, vjerovatno namjerna, neupućenost Rajka Vasić.

Mirovni sporazum i Ustav kao njegov dio, 1995. godine je odobrio i tadašnji politički establišment Republike Srpske.

Kako se u RS datum potpisivanja Daytonskog sporazuma (14. novembar) obilježava kao praznik, predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić izjavio je da je Republika Srpska za izvorni Daytonski sporazum i da od njegove primjene i poštivanja zavisi budućnost BiH.

“RS je za sve ono što je napisano u Dejtonu i to je pravac kojim bi mogla ići BiH, što zavisi od tolerancije svih naroda koji žive u njoj”, rekao je Džombić za Nezavisne novine 21. novembra.

Sa ovom Džombićevom izjavom sigurno bi se složio i njegov stranački kolega Rajko Vasić, ali bi se i Džombić vjerovatno složio sa njegovom konstatacijom, pa se postavlja pitanje ko je ovdje u pravu.

(istinomjer.ba)

 

 

 

Pitajte Istinomjer!