Neispunjeno

Plate u javnim preduzećima za sada sigurne

Premijer Federacije BiH, Fadil Novalić je još sredinom prošle godine najavio da će plate u javnim kompanijama BH Pošta d.o.o. Sarajevo, Hrvatske pošte d.o.o. Mostar, BH Telecom Sarajevo i Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar, biti smanjene za 10%. Do danas nije postignut dogovor da se to zaista i desi.

fadil-novalic

Naime Vlada FBiH je na sjednici održanoj 09.07.2015. godine zadužila Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i uprave javnih preduzeća Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar da započnu pregovore sa sindikatima u cilju smanjenja plata zaposlenicima u iznosu od deset posto.

Pregovore Federalnog ministarstva prometa i komunikacija sa upravama ovih preduzeća o navedenom smanjenju plata Novalić je u julu prošle godine nazvao „aktom suosjećanja sa situacijom u Federaciji BiH”.

Pregovori sa sindikatima bit će uspješni ili ćemo za dva, tri mjeseca imati suspendirane kolektivne ugovore.”

(Fadil Novalić, Fena, 10.07.2015.)


Sredstva ostvarena uštedama u ovim kompanijama kako je tada kazao Novalić, trebala su biti uložena u poboljšanje njihovog poslovanja.

Međutim, samo nekoliko dana nakon ove Novalićeve izjave oglasili su se sindikalne organizacije ovih kompanija i poručili da nikakvo smanjenje plata ne dolazi u obzir.

“Nemamo namjeru ići u pravcu razgovora po ovom pitanju. Ova ponuda je nemoralna i nekorektna i ne pada nam na pamet da pričamo o smanjenju naših plaća”, rekao je tada Omer Sikira, predsjednik Sindikata elektroenergetskih radnika (SEER) FBiH, što je bio samo jedan u nizu negativnih komentara sindikalnih organizacija na prijedlog smanjenja plata u javnim kompanijama.

Istinomjer je krajem septembra prošle godine Vladi FBiH uputio i zvaničan dopis sa pitanjem o progresu u pregovorima sa sindikatima, te je dobio slijedeći odgovor:

“Vlade Federacije BiH započela je pregovore sa javnim preduzećima telekomunikacijskog i energetskog sektora u kojima posjeduje većinski udio kapitala. Iako je ovaj proces izazovan, Vlada Federacije BiH će nastaviti pregovore sa JP. Također, rezultat pregovora o novim kolektivnim ugovorima će uticati na ovaj proces. Prema Zakonu o radu, zakonski okvir za usklađivanje je 120 dana (4 mjeseca), nakon čega se pitanje kolektivnih ugovora finalizira.”

Nakon toga, Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH nije Vladi FBiH predložila nikakvu odluku o smanjenju plata od 10%, niti je uspjelo postići dogovor sa sindikatima. Trenutno je nedavno usvojeni Zakon o radu suspendiran zbog odluke Ustavnog suda FBiH kojom je zaključeno da je isti usvojen mimo procedure.

S obzirom da plate u javnim kompanijama nisu smanjene za 10%, premijer FBiH Fadil Novalić od istinomjera dobija ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!