Neispunjeno

Završetak radova na pozorištu u Istočnom Novom Sarajevu prolongiran za proljeće

Direktor Javne ustanove za kulturu – Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo Mladen Janković najavio je da bi ova opština do jeseni 2020. godine trebala da dobije “multifunkcionalno, savremeno opremljeno gradsko pozorište” površine 2.500 metara kvadratnih.

Kako je saopšteno na stranici Opštine Istočno Novo Sarajevo u augustu 2019. godine, dotadašnji radovi na izgradnji pozorišta odvijali su se planiranom dinamikom, te je navedeno da će ova opština do jeseni imati gradsko pozorište.

Janković je tada naveo da je u sklopu druge faze radova, za koju je, kako je kazao, Vlada Republike Srpske obezbijedila dva miliona KM, “izgrađen trakt publike koji sadrži ulazni vjetrobran, te veliki foaje ispred ulaza na veliku scenu, u sklopu kojeg je locirana biletarnica, garderoba i toaleti za publiku”.

U zadnjem dijelu velike scene, projektovanog kapaciteta 270 sjedećih mjesta, izgrađene su prostorije tehnike i režije koje će biti opremljene prema najsavremenijim standardima, a iznad je napravljen balkon sa svečanom ložom. Na spratu su smještene i garderobe, magacinski prostor bez prozora za potrebe čuvanja scenografske i kostimske opreme, kao i jedna velika multifunkcionalna sala.

Mladen Janković, 15. 8. 2019.

U saopštenju iz 2019. godine također je navedeno da bi za treću fazu, koja podrazumijeva unutrašnje opremanje objekta i nabavku tehnike, novac uskoro trebao da bude obezbijeđen.

Ipak, to se do početka jeseni 2020. godine nije desilo.

Naime, u prvoj polovini oktobra, načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić ugostio je predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića. Kako je saopšteno tom prilikom, Višković je izrazio razumijevanje za iskazanu potrebu da Vlada pomogne završetak pozorišta u ovoj opštini, te je obećao finansijska sredstva za tu namjenu.

Od Vlade ćemo dobiti još 500.000 KM, koje će biti iskorištene za tri lota za opremanje pozorišta – jedan za građevinske radove, opremanje pozorišta namještajem, te ugradnju audio i vizuelne tehnike.

Ljubiša Ćosić, 9. 10. 2020.

Kako je navedeno u medijskom izvještaju na RTRS-u, Ćosić je tom prilikom rekao da očekuje da će u februaru ili martu 2021. godine pozorište biti i završeno.

S obzirom na to da je rok za završetak pozorišta pomjeren sa jeseni 2020. na proljeće 2021. godine, Istinomjer će obećanje Mladena Jankovića ocijeniti neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!