Analize

Opština Istočno Novo Sarajevo: Mandat Ljubiše Ćosića

Četvrta godina mandata načelnika Općine Istočno Novo Sarajevo, Ljubiše Ćosića obilježenja je ubrzanim radovima na izgradnji gradskog trga, sportske dvorane kao i izgradnju parka u Centru II.

Ljubiša Ćošić na izborima 2016. godine nije izašao sa predizbornom platformom koja bi sistematski građanima pokazala koje konkretno projekte i na koji način planira realizovati. Istinomjer je obećanja Ćosića prikupio tokom kampanje, sa predizbornih skupova.

Načelnik Ćosić je u svojoj predizbornoj kampanji dao ukupno 36 obećanja, od čega je za protekle četiri godine ispunjeno pet. Tri obećanja ocjenjena su kao ispunjena većim dijelom, dok je 11 je obećanja čiji su ciljevi djelimično ispunjeni. Kada je riječ o obećanjima na kojima se manje radilo, četiri obećanja su ispunjena manjim dijelom, tri su ocjenjena kao neutemeljena, dok je 10 obećanja neispunjeno.

Izgradnja sportske dvorane

Načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo, Ljubiša Ćosić najavio je 2017. Godine izvođenje radona na izgradnji sportske dvorane. Ugovor u vrijednosti od 4.000.000 KM potpisan je u augustu 2018. godine kada su načelnik Ćosić i direktor firme “Jokić invest”.

Ćosić je tada rekao da će Opština vršiti svakodnevni nadzor tokom gradnje dvorane, a da će posebna pažnja biti usmjerena prilikom izrade proračuna i postavljanja krovne konstrukcije, kako se ne bi ponovo urušila. Za izgradnju dvorane Vlada Republike Srpske i Opština Istočno Novo Sarajevo, obezbijedile su 2.000.0000 KM. Radovi na montaži krovne konstrukcije započeli su u julu 2019. godine.

U avgustu 2020. godine na stranici Opštine obavljena je informacija da se radovi na završetku Trga Republike Srbije i dvorana u Istočnom Novom Sarajevu približavaju kraju.

Izgradnja gradskog trga

Opština Istočno Novo Sarajevo, krajem decembra 2017. godine, raspisala je tender za izgradnju Trga Republike Srbije u vrijednosti milion eura. Prema planu Trg Republike Srpske treba imati centralnu zonu od 9.000 metara kvadratnih popločanih prirodnim kamenom, spomenik, dvije gradske česme, fontane i klupe, te “zelenu zonu” koja se naslanja na dvoranu, a koja će biti u mogućnosti da primi 2.100 gledalaca.

Krajem aprila 2018. godine, nakon završetka svih procedura, izbora izvođača i potpisivanja ugovora sa preduzećem ”Ilidža putevi”, rukovodstvo opštine Istočno Novo Sarajevo krenulo je u realizaciju ovog projekta.

Prema riječima načelnika Ćosića, najveći dio Trga Srbija, čiju izgradnju u potpunosti finansira Vlada Srbije sa 2.000.000 KM, biće završen do kraja godine, osim dijela koji je uslovljen završetkom radova na sportskoj dvorani, dok gradnju javnog parkinga ispred dvorane finansira opština sa 600.000 KM.

U avgustu 2020. godine na stranici Opštine obavljena je informacija da se radovi na završetku Trga Republike Srbije i dvorana u Istočnom Novom Sarajevu približavaju kraju.

Neka od neispunjenih obećanja su: Izgradnja Aqua parka, rekonstrukcija Tomića vrela, Rekonstrukcija Poslovnog objekta 57 itd.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!