Neistina

Olaf Scholz nije kao predsjednik SPD-a imenovan za kancelara Njemačke

Govoreći o tendenciji imenovanja lidera političkih stranaka na izvršne funkcije vlasti u BiH, predsjednik Naše stranke i ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto tokom gostovanja na Televiziji N1 6. februara 2023. godine naveo je da se radi o uobičajenoj praksi u svijetu, iznijevši pritom i neistinitu tvrdnju.

Screenshot: N1

Naime, Forto je ustvrdio da je aktuelni kancelar Njemačke Olaf Scholz bio predsjednik Socijaldemokratske partije ove zemlje (SPD) za vrijeme izbora nakon kojih je imenovan na ovu funkciju:

Predsjednik SDP-a (SPD, op.a.) koji osvaja izbore u Njemačkoj je kancelar, niko ne pita kako ćete vi biti kancelar i predsjednik, zašto ne stavite nekoga kompetentnijeg. Pa čovjek je predsjednik pobjedničke stranke.

Edin Forto, 6.2.2023.

Posljednji savezni izbori u Njemačkoj održani su 26. septembra 2021. godine. Najveći broj glasova odnio je upravo SPD (25,7%), te je 23. novembra potpisan sporazum o formiranju vlasti između ove partije i Slobodne demokratske partije (FDP) i Zelenih. Sljedećeg mjeseca imenovana je nova vlada Njemačke na čelu s kancelarom Olafom Scholzom.

Međutim, suprotno Fortinoj tvrdnji, Olaf Scholz nije bio predsjednik SPD-a u vrijeme saveznih izbora, kao ni prilikom formiranja vlasti. U decembru 2019. godine, na unutarstranačkim izborima, za kopredsjednike/ce SPD-a izabrani su Saskia Esken i Norbert Walter-Borjans. Esken je na ovoj funkciji ostala do danas, dok je umjesto Walter-Borjansa za kopredsjednika u decembru 2021. godine izabran Lars Klingbeil.

Olaf Scholz nikada nije izabran za predsjednika SPD-a, a ovu funkciju obnašao je samo kao vršilac dužnosti od 13.2.2018. do 22.4.2018. godine nakon ostavke Martina Schulza, odnosno izbora Andree Nahles.

Ovim Istinomjer tvrdnju Edina Forte da je kancelar Njemačke Olaf Scholz bio predsjednik SPD-a u vrijeme saveznih izbora u ovoj zemlji ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!