Održani protesti zbog migrantske krize u USK

Nakon što su protesti građana i lokalnih vlasti USK zbog migrantske krize u tom kantonu, najavljeni za početak jula na kraju ipak prolongirani, gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić, najavio je prošle sedmice novo protestno okupljanje u Sarajevu.

Dolazimo iduće sedmice na proteste u Sarajevo.”

Šuhret Fazlić, 17.07.2018.

Tri dana nakon toga, Gradsko vijeće Bihaća je odlučilo da se 26. jula organiziraju mirni protesti u Sarajevu ispred zgrade Vijeća ministara BiH, zbog teške situacije sa velikim brojem migranata u tom gradu i neadekvatne reakcije nadležnih državnih institucija, o čemu je Istinomjer pisao i ranije.

“S obzirom da zbog problema povećanog broja ileglanih migranta Grad Bihać trpi najveću štetu, a nadležne institucije, unatoč našim apelima, molbama i zahtjevima još uvijek nisu ništa značajno poduzele na terenu, a da Grad kao lokalna zajednica nema više nikakve nadležnosti ni alate u rukama za prevazilaženje ove situacije, shodno usvojenim zaključcima Gradskog vijeća Bihać, predstavnici Grada i Gradskog vijeća Bihać i Gradonačelnik 26. jula sa početkom u 11 sati održat će mirni protest ispred sjedišta Vijeća ministara BiH u Sarajevu.” 

Davor Župa, predsjedavajući GV Bihaća, 20.07.2018.

Gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić je najavio da će protestima prisustvovati 50-ak odbornika i većina općinskih načelnika iz Krajine.

“U skladu sa zaključkom Gradskog vijeća Bihaća, nas oko 50, odbornika i općinskih načelnika i gradonačelnika iz Krajine odlučili smo da u 11:00 sati dođemo u Sarajevo. Želja i cilj našeg protesta jeste da ukažemo na to koliko je situacija u vezi sa migrantima ozbiljna posebno u Bihaću i Velikoj Kladuši i da insistiramo da Savjet ministara i ministar sigurnosti Dragan Mektić počnu da rade svoj posao u skladu sa zakonom”

Šuhret Fazlić, 25.07.2018.

Pošto su se najavljeni protesti ovog puta i održali, Istinomjer će prošlosedmično obećanje Šuhreta Fazlića o dolasku u Sarajevo ocijeniti kao ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Vlada RS donijela uredbu o uspostavi Registra podsticaja

Premijer Republike Srpske (RS), Radovan Višković je podnoseći svoj ekspoze pred poslanicima Narodne skupštine RS...

Rekonstrukcija javne rasvjete na području Grada Bihaća

Druga faza projekta “Zeleni ekonomski razvoj“ podrazumijevala je rekonstrukciju dotrajale javne rasvjete i uvođenje nove LED rasvjete na čitavom području grada Bihaća, s ciljem postizanja energetske...Realizovan projekat rekonstrukcije osnovnih škola u Visokom

Aktivnosti na realizaciji infrastrukturnih radova na osnovnim i srednjim školama na području Grada Visoko u toku su još od 2017. godine, te su iste nastavljene i u tekućoj godini. U tom cilju,...