Ispunjeno

Održana telefonska sjednica Vijeća ministara BiH

Nakon što je sjednica Vijeća ministara BiH, koja je bila zakazana za 03. oktobar ove godine odgođena jer joj nije prisustvovalo šest članova, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić najavio je da će biti održana telefonska sjednica kako bi se usvojila odluka o privremenom finansiranju institucija BiH za period oktobar – decembar 2019. godine.

Odlučili smo da ćemo za ovu tačku dnevnog reda danas poslijepodne pokrenuti telefonsku sjednicu. Ministri koji su prisustvovali sjednici, uključujući i mene kao člana Vijeća ministara, smo već dali svoju saglasnost za usvajanje odluke o privremenom finansiranju. Očekujem da i svi ostali telefonskim putem daju svoju saglasnost i da odluka danas, na telefonskoj sjednici, bude usvojena.

Denis Zvizdić, 03.10.2019.

Vijeće ministara BiH, istog dana, održalo je telefonsku sjednicu na kojoj je “donesena Odluka o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za period oktobar – decembar 2019. godine u iznosu 237.500.000 KM, što predstavlja 1/4 sredstava odobrenih za finansiranje institucija BiH sukladno Zakonu o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i medunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.”

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH još u januaru ove godine utvrdilo je Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2019. godinu i uputilo ga Predsjedništvu BiH, koje je ovlašteno za njegovo razmatranje i predlaganje Parlamentarnoj skupštini BiH. Obzirom da do danas ovaj Nacrt nije razmotren, finansiranje institucija i izvršavanje međunarodnih finansijskih obaveza odvija se na osnovu odluka o privremenom finasiranju koje se donose za period od tri mjeseca.

Ostale tačke dnevnog reda, kao što je “tačka vezana za migrante”, zatim “ratifikacija međunarodnih ugovora” te “izuzetno važna tačka usvajanje Akcionog plana na bazi mišljenja Evropske komisije o dobivanju kandidatskog statusa sa više od 700 usaglašenih mjera, Izvještaj o stanju ljudskih prava u BiH koji će biti branjen pred institucijama UN-a početkom novembra” i dr., kako je pojasnio Zvizdić, sačekat će “održavanje sjednice Vijeća ministara BiH, najvjerovatnije u drugoj polovini iduće sedmice ili u nekom drugom terminu”.

Za svoje obećanje da će biti održana telefonska sjednica s ciljem donošenja odluke o privremenom finansiranju institucija BiH, Denis Zvizdić od Istinomjera dobija ocjenu ispunjeno.

 

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!