Neistina

Odluke o budžetima Opštine Srebrenica nisu uvijek donošene jednoglasno

Gostujući 15. 2. 2021. godine u emisiji “Specijal: Izbori u Srebrenici” Radio Televizije Republike Srpske, aktuelni načelnik te opštine Mladen Grujičić, pored ostalog, komentarisao je i rad Skupštine opštine Srebrenica u kontekstu glasanja za budžete tokom njegovog mandata 2016-2020. godina.

Odgovarajući na tvrdnje kandidata za načelnika Opštine Srebrenica na Lokalnim izborima 2020. godine Alije Tabakovića da je tokom Grujičićevog mandata “svaka sjednica Skupštine morala biti kupljena”, Grujičić je, pored ostalog, izjavio da su tokom njegovog mandata jednoglasno donošene odluke koje su se odnosile na usvajanje budžeta Opštine Srebrenica:

Jednoglasno su donošene odluke u mom mandatu, dakle i kad je u pitanju budžet i kada su u pitanju projekti koji su se ticali kompletnog stanovništva Opštine Srebrenica, i Bošnjaka i Srba.

Mladen Grujičić, 15. 2. 2021.

Međutim, da tokom minulog mandata načelnika Grujičića od 2016. do 2020. godine svi budžeti Opštine Srebrenica nisu usvojeni jednoglasno, prije svega, svjedoči izvještaj sa sjednice SO Srebrenica održane 12. 12. 2019. godine. Na toj sjednici “većinom glasova” usvojen je budžet za 2020. godinu u iznosu od 11.210.000 maraka. Kako je tom prilikom navedeno, Klub odbornika SDA-SBiH nije podržao usvajanje budžeta, a predsjednik ovog kluba Almir Dudić obrazložio je taj stav na sljedeći način:

Budžet jedne opštine je budžet svih građana i treba tako da bude trošen i raspoređen, sa ovim budžetom to nije slučaj i Klub odbornika SDA-SBiH to nije podržao. U svemu je bitno napomenuti i da je budžet usvojen sa 11 glasova ‘za’ i da je samo jedan Bošnjak glasao za budžet.

Almir Dudić, 12. 12. 2019.

Pored toga, i prilikom usvajanja budžeta za 2017. godinu jedan broj odbornika bio je protiv. Radilo se o članovima Kluba povratnika u SO Srebrenica, koji su usvajanje prijedloga budžeta te opštine za 2017. godinu nazvali “prvim činom izdaje interesa Bošnjaka u Srebrenici”. U svom saopštenju za javnost 28. 12. 2016. godine Begija Smajić, Alija Tabaković, Almir Dudić, Almir Muminović i Nedib Smajić, odbornici SDA i SBiH, naveli su da je “šutnja četiri odbornika iz SDA i SDP-a, koji čine većinu prilikom rasprave o ponuđenom budžetu, dokaz bespogovorne podrške koju su obećali srpskim strankama”. Navedena grupa odbornika napustila je sjednicu OV Srebrenica na kojoj se, pored ostalog, raspravljalo i o budžetu za 2017. godinu, dok je Begija Smaijć dodala da će “posljedica prijedloga budžeta za 2017. godine biti potpuno diskriminirajući položaj Bošnjaka u ovom gradiću”.

Grant za rad općinske boračke organizacije srpskog naroda je u prijedlogu budžeta povećan sa 8 hiljada KM iz 2016. na 15 hiljada u 2017. godini, dok je grant za boračku organizaciju Bošnjaka ostao na istom nivou od 8 hiljada maraka. Grant za porodice poginulih, nestalih i civilnih žrtava rata srpskog naroda je povećan sa 5 na 15 hiljada KM, a istovremeno je grant za porodice žrtava genocida porastao sa 5.000 KM na samo 6.000 KM.

Begija Smajić, 28. 12. 2016.

S obzirom na to da budžeti Opštine Srebrenica za 2017. i 2020. godinu nisu usvojeni jednoglasno, tvrdnju Mladena Grujičića s tim u vezi Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!