Istina

Kadrovi SNSD-a zaslužni su za trasiranje NATO puta

Komentirajući političku svakodnevnicu u Republici Srpskoj, koja se često svodi na protivljenje NATO integracijama od strane aktuelne vlasti u RS, potpredsjednica SDS-a i zastupnica u PSBiH, Aleksandra Pandurević izjavila je kako su upravo članovi SNSD-a, koji su trenutno najoštriji protivnici NATO integracija, svojevremeno, obnašajući raznorazne državničke funkcije, najviše doprinijeli trasiranju puta BiH ka NATO savezu.

Aleksandra Pandurević, komentirajući izjave Milorada Dodika, Nikole Špirića i Dušanke Majkić koji kako navodi Pandurevićeva, imaju “potrebu da svaki dan izađu u javnost i kažu: ‘ja sam protiv NATO-а’ podsjetila je i na niz njihovih nedosljednosti, i to da su upravio kadrovi SNSD-a “zaslužni za trasiranje NATO puta” .

Pandurevićeva je konstatovala i “apsurd” da Dušanka Majkić koja već dva mandata sjedi u Skupštini NATO-a i tijesno sarađuje sa ovom organizacijom “nekome drži lekcije”.

Bit će da je zaboravila da je ona glasala, a njen stranački kolega Nikola Špirić potpisao Zakon o odbrani BiH, te da je u vrijeme dok je bio predsjedavajući Vijeća ministara kao svoj strateški cilj isticao ‘ubrzan prijem BiH u NATO’. Također, brojni su sporazumi o saradnji sa NATO savezom, koje su potpisali Nebojša Radmanović i Nikola Špirić, uključujući i onaj o ubrzanom dijalogu sa NATO.

(Aleksandra Pandurević, 16.07.2018.)

Podsjećamo, Dušanka Majkić članica je Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

BiH je svoj put prema članstvu u NATO savez započela još prije 13 godina, a sve ključne dokumente na tom putu potpisali su upravo kadrovi SNSD-a, o čemu je Istinomjer već pisao.

Zakon o odbrani BiH, koji je usvojen još 2005. godine, potpisao je Nikola Špirić koji je tada bio predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a ovaj zakon, između ostalog, tematizuje i članstvo u NATO-u.

Član 84.

Parlamentarna skupština, Savjet ministara, Predsjedništvo BiH, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provešće potrebne aktivnosti za prijem BiH u članstvo NATO-a.

Zakon o odbrani BiH

Sporazum o pristupanju BiH Partnerstvu za mir potpisan je na sjednici Sjevernoatlantskog saveza u Briselu koja je održana 14. decembra 2006. godine, a potpis u ime BiH stavio je tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović.

U martu 2007. godine Bosna i Hercegovina je potpisala Sporazum o razmjeni bezbjednosnih informacija sa NATO, a na osnovu odluke Vijeća ministara BiH kojim je tada predsjedavao Nikola Špirić.

Sporazumom su utvrđene obaveze u oblasti razmjene i prijema tajnih podataka. Prilikom posjete predstavnika NATO –Ureda za sigurnost (21.-24.08.2007.) dobijena je pozitivna ocjena, a BiH je certificirana za razmjenu tajnih podataka sa NATO do stepena «TAJNO». Sve neophodne aktivnosti i radnje do certifikacije obavljene su u rekordnom roku.

(Saopćenje Vijeća ministara BiH, 04.01.2008.)

Nikola Špirić, i ovoga puta na funkciji predsjedavajućeg Vijeća ministara, 2008. godine potpisao je i dokument pod nazivom “Inicijativni dokument za Intenzivirani dijalog između Bosne i Hercegovine i NATO-a.”

Pandurevićeva je dodala i to da je Nebojša Radmanović, u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, svojevremeno “molio za što brži prijem BiH u NATO”.

Podsjećamo, Nebojša Radmanović, obnašajući funkciju člana Predsjedništva BiH, u junu 2009. godine potpisao formalni zahtjev BiH za Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP) koji još uvijek nije stupio na snagu zbog višegodišnjeg problema sa knjiženjem perspektivne vojne imovine na državu.

Nastavak SNSD-ovog puta u NATO bio je u martu 2010. godine kada se predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić u Briselu sastao sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fogom Rasmusenom i učestvovao na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta NATO-a. Špirić je ocijenio je da će članstvo BiH u Akcionom planu NATO-a (MAP) ojačati iznutra BiH i njenu stabilnost.

(Aleksandra Pandurević, 16.07.2018.)

Naime, u martu 2010. godine delegaciju, koja je u Briselu vodila razgovore sa generalnim sekretarom NATO saveza Andersom Fogom Rasmusenom i članovima Sjeverno atlantskog vijeća NATO-a (NAC), predvodio je tada predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Nikola Špirić, a tema razgovora bio je napredak koji je BiH ostvarila na putu ka NATO članstvu.

Također, u aprilu 2010. godine, u svojstvu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Nikola Špirić ponovio je, na ministarskom sastanku NATO-a u Talinu, kako bi “bilo značajno da BiH dobije poziv u Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP)”, navodeći pri tom da postoji “mali dio rezervi prema onome što nije urađeno“.

Vidjećemo hoće li te rezerve biti dovoljne da se da prolaz ili ne, ali u svakom slučaju mislim da odluka neće biti negativna, ona može biti uslovljena nečim što treba uraditi, pojasnio je Špirić na pres-konferenciji.

(Nikola Špirić, 22.04.2010.)

Dakle, evidentno je da su ključne dokumente, na put BiH ka članstvu u NATO savez potpisali kadrovi partije SNSD, na čijem se čelu nalazi Milorad Dodik, zbog čega Aleksandra Pandurević, za svoju izjavu da su kadrovi SNSD “trasirali put” BiH ka NATO dobija ocjenu istina.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!