Analize

Odluka koja ne postoji

Vijeće ministara BiH usvojilo je mehanizam koordinacije 26.01.2016. godine, na sjednici o kojoj nije postojao nikakav zvanični pisani trag, sve dok mediji nisu objavili da se održala. Dragan Čović, s druge strane, tvrdi da je mehanizam koordinacije usvojen još u julu prošle godine, o čemu također ne postoji zvaničan podatak.

Newly elected President of Croatian National Parliament and President of HDZ political party (Croatian Democratic Union) Dragan Covic listens during a news conference after a meeting in Mostar April 19, 2011. Bosnian Croat major political parties meet in the ethnically-divided southern town of Mostar to re-establish a national body that will politically coordinate Croat-dominated regions of Bosnia, a move seen as the first step towards a Croat autonomy in Bosnia. More than 15 years after the 1992-95 war, Bosnia's three ethnic groups seem to have ever distant visions of the country's future, with Serb and Croat nationalists calling for separate statelets in a decentralised country and Muslims favouring a united Bosnia. REUTERS/Dado Ruvic (BOSNIA AND HERZEGOVINA - Tags: POLITICS)

U nedavnom intervjuu za Anadoliju, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Dragan Čović je, govoreći o evropskom putu Bosne i Hercegovine, rekao:

“Upoznao sam gospođu Mogherini u osmom mjesecu prošle godine da smo mi usvojili mehanizam koordinacije. Razlog radi čega sam je upoznao s tim u direktnom kontaktu je to što je Vijeće ministara BiH 30. jula 2015. usvojilo uvjetno sustav koordinacije, koji je napravljen sukladno Ustavu s tim da je tada bio jedan zaključak, da ga moramo prilagoditi SSP-u kao takvom. Čekali smo jako dugo, ali u konačnici, evo, 26. januara Vijeće ministara BiH je opet jednoglasno, kao i tada u sedmom mjesecu prošle godine, usvojilo te izmjene i dopune, i vidimo čak, ovih dana ih i objavilo, pa je i to nekome bilo iznenađenje.”

(Dragan Čović, Klix.ba, 11.02.2016.)

O usvajanju mehanizma koordinacije Čović je govorio i petnaest dana ranije, upravo na onaj dan kada je isti “ponovo” usvojen.

“Usvojen je u Vijeću ministara, završene su i prepravke. Da li će trebati još nešto odraditi, vidjet ćemo da li ima nekih blokada. Vijeće ministara će danas finalizirati taj proces.”

(Dragan Čović, N1, 26.01.2016)

I dok je predsjedavajući Vijeća Ministara BiH, Denis Zvizdić, tvrdio da je djelimično uspostavljen mehanizam koordinacije, koji se treba dodatno uskladiti i ubrzano usvojiti, Čović je tvrdio da je to za njega završena priča.

“Mehanizam koordinacije smo završili prije tri-četiri mjeseca, kada je usklađen tekst na sjednici Vijeća ministara BiH. Potrebno je još pojedine dijelove uskladiti sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, ali za mene on postoji i to je završena priča.”

(Dragan Čović, Faktor.ba 07.01.2016.)

Da se Dragan Čović hvalio usvajanjem ovog dokumenta još i ranije, svjedoče novinski članci iz oktobra 2015. godine. Tako je na sastanku sa predsjednikom Evropskog vijeća, Donaldom Tuskom, Čović razgovarao o daljem napretku BiH na evropskom putu. On je tada podsjetio na dosadašnje značajne korake koje je BiH napravila, kao što su stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te program reformi koji se implementira na svim nivoima vlasti, kao i usvojeni mehanizam koordinacije.

Cijeloj priči daje novu dozu misterije to da se baš na datum koji Čović spominje održala sjednica Vijeća ministara (30.7.2016.) godine, ali se na njoj mehanizam koordinacije uopšte nije spominjao. Ukoliko se provjere službena saopštenja i zaključci sa 17. sjednice, održane 30. jula, kao i najava za istu, lako je doći do zaključka da taj dan državni ministri nisu raspravljali o mehanizmu koordinacije. Zašto je ta tačka dnevnog reda izostavljena iz službenih izvještaja sa sjednice i da li je o njoj uopšte razgovarano, ostaje zagonetka.

Zagonetku svakako predstavlja i nepostojanje zvaničnih podataka o održavanju sjednice od 26.1.2016. godine, kada je usvojena, i u službenim novinama objavljena, Odluka o sistemu koordinacije procesa EU integracija u BiH, kao i petnaestodnevno obmanjivanje javnosti od strane Zvizdića, koji je krio da je do toga uopšte i došlo, o čemu je Istinomjer ranije pisao.

Netransparentnost vlasti u Bosni i Hercegovini u posljednje vrijeme je sve češća, naročito kada je u pitanju donošenje društveno i politički ključnih odluka. Šta se krije iza cijele priče zvane “mehanizam koordinacije”, te da li će on biti funkcionalan ili “okačen kao značka o rever” kako poručuju vlasti iz Republike Srpske, vrijeme će pokazati.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!