Nedosljedno

Odlazak stranih sudija za Dodika više nije prioritet

Nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa zvaničnicima Europske unije, Milorad Dodik je u izjavi RTRS rekao da očekuje sticanje kandidatskog statusa za članstvo u EU, te se osvrnuo i na proces reformi koji je pred našom zemljom.

Photo: AFP

Govoreći o prioritetnim reformama koje BiH treba provesti kako bi stekla kandidatski status, Dodik je izjavio da postoje teža i lakša pitanja na tom putu.

Ima pitanja koja su teška, ali u Briselu niko niti ne očekuje da ta pitanja budu riješena. Smatra se da u nekoj dinamičkoj priči budu tretirana. Tamo se nalaze neke stvari, kao što je eliminacija stranih sudija iz Ustavnog suda, odlazak OHR-a. U Evropi shvataju da su to teška pitanja i da se ide na neka lakša, kao što su javne nabavke, sukobi interesa, plan jasnih reformi pravosuđa.

Milorad Dodik, 30. septembar 2020.

Međutim početkom ove godine Milorad Dodik je u pogledu redosljeda ispunjavanja prioriteta iz Mišljenja EK imao suprotno mišljenje. Tako je za njega pitanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH u to vrijeme predstavljalo “ključno političko pitanje”.

Naš prioritet nije Evropska unija, već pitanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH. To je ključno političko pitanje.

Milorad Dodik, 14. februar 2020.

Dva dana kasnije Dodik je ponovio identičan stav.

Može da dođe ko god hoće, može da dođe i predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) i da traži da odustanemo od ove priče i da pustimo da Ustavni sud funkcionira ovako. Mi ne smijemo to da uradimo.

Milorad Dodik, 16. februar 2020.

Podsjećamo, nakon što je Ustavni Sud BiH odlučio u korist Bošnjaka i Hrvata (sedam delegata Vijeća naroda RS koji su podnijeli apelaciju) da se svo poljoprivredno zemljište u RS smatra imovinom države, a ne entiteta, kako je izglasala Skupština RS, krajem 2019. godine, Milorad Dodik je najavio posebnu sjednicu NSRS koja je održana 17. 02. 2020. godine sa jednom tačkom dnevnog reda, “Informacija u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH – prijedlog predsjednika Republike Srpske”. NSRS tada je obavezala “predstavnike Republike Srpske u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu”, kao i dok se ne poništi, kako su naveli, “sporna odluka Ustavnog suda BiH vezano za poljoprivredno zemljište Republike Srpske”, o čemu je Istinomjer detaljno pisao u svojoj analizi. Nakon ove sjednice Dodik ne najavio da će uskoro u parlamentarnu proceduru biti upućen prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH. U skladu sa ovom najavom predstavnici klubova poslanika SNSD-a, HDZ-a u Predstavničkom domu PS BiH u proceduru su predali zajednički Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH.

S obzirom na činjenicu da je Dodik u svojim posljednjim izjavama iz Brisela prioritete složio drugim redosljedom, te najavio da će u fokusu provođenja reforme prioritetna biti po njemu “lakša pitanja” poput “javnih nabavki i sukoba interesa”, Istinomjer će njegov stav s tim u vezi ocijeniti kao nedosljedan.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!