Nedosljedno

Od poziva da se sve uradi kroz nametnute odluke do osude posljednje odluke OHR-a

Na konferenciji za štampu održanoj 22.4.2022. godine predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pored ostalog se osvrnuo i na neke od, kako je rekao, simboličnih odluka bivšeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka, ali i njegovog nasljednika Christiana Schmidta.

Screenshot: FENA

U tom smislu, Čović je, u kontekstu evropskog puta BiH i drugačijih “odnosa po Ustavu”, međunarodnoj zajednici postavio i pitanje da, “ako već ima takve ovlasti”, zašto sve nije uradila kroz nametnute odluke i preuzela odgovornost:

Uglavnom ste uradili simboličnu stvar. Jednom ste to uradili kroz ime Valentina Inzka, a neki dan kroz ime Christiana Schmidta. Moje pitanje je zašto sve niste uradili kroz nametnute odluke i da imamo europski put i drugačije uređenje Bosne i Hercegovine. I drugačije odnose po Ustavu. Ako već imate ovlasti, uradite to i preuzmite odgovornost. Bojim se da je to mrcvarenje koje nema kraja.

Dragan Čović, 22.4.2022.

Nakon što je na sjednici održanoj 6.6.2022. godine Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH, poslije nekoliko propalih pokušaja donijelo odluku o odobravanju iznosa od 9.728.000 KM Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK BIH) za provođenje Općih izbora 2022. godine, reagovao je visoki predstavnik.

U svojoj izjavi tim povodom Christian Schmidt je konstatovao da je navedena odluka Vijeća ministara BiH trebala biti davno donesena te se “činila korakom u pravom smjeru”.

Međutim, nakon što je, kako je rekao, razmotrio donesenu odluku, vidio je da je dobra, ali da nije dostatno dobra.

Nakon što sam jutros na zajedničkom sastanku s izaslanicima Ministarstva financija i trezora BiH i Središnjega izbornog povjerenstva (SIP) BiH prikupio detaljne informacije, jasno mi je da planirana dodijeljena sredstva nisu niti dostatna niti provediva. S obzirom na to da financiranje izbora, koji će se održati na utvrđeni datum, 2. listopada 2022., još uvijek nije u potpunosti osigurano, potrebno je žurno osigurati da se izbori održe na vrijeme. Stoga nalažem sljedeće: Središnjem izbornom povjerenstvu bit će dodijeljen iznos od 12.528 milijuna KM, prvobitno zatraženih za pripremu i organizaciju izbora, kao posebna alokacija. Ovim se ne isključuju daljnja izdvajanja sredstava koja bi mogla biti nužna za osiguranje održavanja izbora. Ova odluka stupa na snagu odmah po objavljivanju na internet stranici OHR-a.

Christian Schmidt, 7.6.2022.

U izjavi je Schmidt i podvukao da njegove odluke u biti zamjenjuju odluku Vijeća ministara BiH i CIK-a BiH i dodjeljuju puni iznos od 12,528 miliona KM “dok istodobno pružaju trajna, sustavna rješenja za automatsko i kontinuirano financiranje izbora, kao i za privremeno financiranje u slučaju situacija da proračun ne bude usvojen u budućnosti”.

U vezi s navedenim, visoki predstavnik je 7.6.2022. godine donio tri odluke, i to Odluku kojom se donosi Odluka o odobravanju raspodjele sredstava na ime pokrića rashoda vezanih za Opće izbore u Bosni i Hercegovini 2022. godine, Odluku kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine te Odluku kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju institucija Bosne i Hercegovine.

U nizu reakcija na spomenute odluke OHR-a bila je i ona koju je uputio i Hrvatski narodni sabor BiH (HNS BiH) čiji je predsjednik Dragan Čović. HNS BiH je nevladina i neprofitna udruga, organizovana u skladu sa Zakonom o udrugama i zakladama Bosne i Hercegovine, o čemu je Istinomjer, u kontekstu tvrdnje zastupnice u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Marine Pendeš (HDZ BiH), već pisao. Podsjećamo, Pendeš je 23.3.2022. godine izjavila da Hrvatski narodni sabor nije nevladina organizacija te je njenu tvrdnju Istinomjer ocijenio neistinitom.

Kako stoji na zvaničnoj stranici HNS-a BiH, ova udruga okuplja 14 političkih subjekata, od kojih je jedan i HDZ BiH.

Za razliku od Čovićevog poziva međunarodnoj zajednici u BiH iz aprila ove godine, u spomenutoj reakciji na potonje odluke visokog predstavnika u BiH, objavljenoj na zvaničnoj stranici HNS-a BiH 8.6.2022. godine, zauzet je stav da nametanje bilo kakvih odluka, ili bilo kakvo korištenje bonskih ovlasti, poništava suverenitet države Bosne i Hercegovine.

Nametanje bilo kakvih odluka, ili bilo kakvo korištenje Bonnske ovlasti, posebno donesena odluka gospodina Christiana Schmidta o financiranju izbora, govori nam da se poništava suverenitet države Bosne i Hercegovine. BiH nametanjem odluka stranaca neće postati ni funkcionalnija ni demokratičnija država.

HNS BiH, 8.6.2022.

Pored ostalog, iz HNS-a BiH su pozvali OHR “da preuzme svu odgovornost za ovaj čin, kao i da ubuduće donosi sve odluke, ako nam već Vijeće ministara kao institucija nije potrebna”, ali i poručili da se “mora prestati s ovakvom praksom koja nanosi ogromnu štetu Bosni i Hercegovini i njenoj budućnosti kao i EU perspektivi”.

S obzirom na to da je nakon navedenih odluka OHR-a stav HNS-a BiH, čiji je predsjednik Dragan Čović, suprotan njegovom pozivu međunarodnoj zajednici izrečenom u aprilu ove godine da u skladu sa svojim ovlastima preuzme odgovornost, stav predsjednika HDZ-a BiH i HNS-a po tom pitanju Istinomjer ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!