Analize

Penzije: Vlada dosljedno obećava, ali ne ispunjava

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zajedno sa Vladom, je na jučerašnjoj (25.08.) sjednici u Mostaru donio još jedan u nizu zaključaka o stabilizaciji Fonda PIO.

MOSTAR, 10. svibnja (FENA) -  Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić kazao je kako provedba Reformske agende već daje rezultate te da bi, ako se zadrži sadašnji trend povećanja broja zaposlenih, u četiri godina mandata aktualne vlade moglo biti otvoreno 50 000 novih radnih mjesta. Foto FENA/Ivan Rozic

Ovaj put, Vlada Federacije BiH je zaključila da je saglasna sa zahtjevima penzionera da se penzije isplaćuju do 5. u mjesecu. Ovaj zaključak došao je nakon što su penzioneri, po ko zna koji put zaprijetili protestima ukoliko se njihovi zahtjevi ne usvoje.

No, da li bi penzioneri trebali vjerovati Vladi FBiH? Podsjećamo, ovo nije prvi put da Vlada obećava regulisanje isplate penzija. Nakon sastanka koji je održan 15. septembra prošle godine, usvojen je sporazum u kome je dogovoreno sljedeće:

Penzije za august trebaju biti isplaćene do 15. septembra, za septembar do 10. oktobra i za oktobar do 05. novembra kao i za svaki sljedeći mjesec do petog u mjesecu.

14.09.2016. Klix.ba

Vlada FBiH, u međuvremenu je, u februaru ove godine u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog novog Zakona o PIO/MIO, kojim je između ostalog propisano i trezorsko poslovanje, kako bi se, prema obrazloženju Vlade, svi prihodi od doprinosa za PIO slijevali na jedan ‘budžetski račun’ iz kojeg bi bile isplaćivane penzije. Takav pristup bi, kako kažu, „osigurao veću transparentnost u trošenju javnih sredstava i stabilnost isplate penzija“. Ipak, Zakon predviđa da se prelazak na novi sistem obavi u naredne dvije godine, tako da će problem sa kašnjenjem penzija i dalje biti prisutan.

Gostujući u emisiji “Odgovorite ljudima”, početkom aprila ove godine, premijer Novalić govorio je o problemima penzionog sistema i kašnjenjima u isplatama penzija. Premijer je pokušao objasniti zašto dolazi do kašnjenja prilikom isplata, te najavio vraćanje ravnoteže već u mjesecu aprilu.

 

… I onda smo u septembru potpisali sporazum sa penzionerima, putem “overdraft”, jedne tehnike posuđivanja novca, da se isplaćuju penzije redovno. I to je funkcioniralo negdje do Nove godine. Na Novu godinu događa se jedan šok… 15000 ljudi ide u penziju. I to je 6 miliona maraka novih, kao teret penzionom fondu mjesečno, odnosno godišnje 72 miliona maraka… Ali već sad u mjesecu aprilu ćemo ponovo vratiti tu ravnotežu.

Fadil Novalić, “Odgovorite ljudima”, 06.04.2016. godine

Ni tada, naravno, penzije nisu bile isplaćene na vrijeme, niti je fond stabilizovan, te je nedugo nakon ovog gostovanja održan sastanak na kojem se razgovaralo o modelima ubrzanja isplate penzija u FBiH. Sastanku su prisustvovali i čelnici Fonda PIO, premijer Novalić, te potpredsjednici Vlade FBiH, Vesko Drljača i Jelka Milićević.

Umjesto rješenja i ispunjenja datog obećanja, iz kabineta predsjednika FBiH stigle su loše vijesti. Kako je premijer FBiH obavijestio medije nakon sastanka, krizni period za isplatu penzija trajat će naredna dva mjeseca zbog enormnog povećanja broja penzionera. Umjesto u aprilu, premijer je najavio da bi do stabilizacije moglo doći nakon juna.

Novalić je ova kašnjenja pravdao povećanjem broja penzionera, te konsekventno povećanjem troškova za isplatu penzija, ali je analiza koju je uradio Istinomjer pokazala da troškovi isplate penzija nisu ni izbliza porasli onoliko koliko tvrdi Novalić.

Ostaje da se vidi da li će ovaj put Vlada FBiH ispuniti obećano, ali penzioneri nemaju previše razloga za optimizam, obzirom da su im i prije godinu dana obećavane iste stvari kao i na jučerašnjoj sjednici.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!