Istina

Obećanja o skorom formiranju vlasti ostala su neispunjena

Na samitu Procesa Brdo-Brioni koji je održan 9. maja ove godine u Tirani, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik izrazio je nezadovoljstvo zbog neispunjavanja dogovora napravljenih prilikom posjete članova Predsjedništva BiH Briselu krajem januara ove godine.

Činjenica je da je kolektivno Predsjedništvo BiH bilo u Briselu, da smo tamo imali određene dogovore. Nažalost, ne mogu da kažem da smo to ispunili. Јedna široka, otvorena mogućnost EU da do kraja maja da mišljenje za BiH vezano za njeno dalje pridruživanje EU ugroženo je činjenicom da nismo ispunili dio dogovora koji smo imali sa rukovodstvom EU, a prije svega odnosi se na samo formiranje vlasti.”

Milorad Dodik, 08.05.2019.

Nakon povratka iz Brisela Dodik je rekao kako očekuje da će vlast na svim nivoima u zemlji biti formirana uskoro.

Bruxellesu je jasno i oni očekuju da što prije bude formirana vlast na svim nivoima, a prije svega Vijeće ministara. To je jasno i meni, ali i drugoj dvojici članova Predsjedništva.

Milorad Dodik, 01.02.2019.

I nakon sastanaka delegacija SDA, SNSD i HDZ BiH, održanog u februaru 2019. godine, dogovoreno je kako je najbolje za građane da vlast, na nivou BiH, sastave pobjednici izbora u FBiH i RS. Milorad Dodik je tada izjavio kako očekuje novi sastav Vijeća ministara u narednih mjesec dana.

Ostaje da se definiše i konsoliduje ta bošnjačka politička struktura na nivou BiH. Imajući u vidu da se posljednjih nekoliko dana sve to iskristalisalo, vjerujem da ćemo u narednih bar mjesec dana imati novi sastav Savjeta ministara.

Milorad Dodik, 13.02.2019.

Ovaj rok nije ispoštovan, a o tome je ranije pisao Istinomjer.

S obzirom da je činjenica da su dogovori o kojima je govorio Dodik zaista ostali neispunjeni, Istinomjer će njegovu izjavu datu na samitu Procesa Brdo-Brioni ocijeniti kao istinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!