Ništa od najava Milorada Dodika vezanih za formiranje Vijeća ministara BiH

Iako je još sredinom februara član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik najavio formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH “u narednih mjesec dana”, nakon nekoliko održanih sastanaka delegacija SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH, ni do danas nije potvrđeno ime mandatara za njegovo sastavljanje.

Nakon sastanaka delegacija SDA, SNSD i HDZ BiH, u februaru 2019. godine, dogovoreno je kako je najbolje za građane da vlast, na nivou BiH, sastave pobjednici izbora u FBiH i RS. Milorad Dodik je tada izjavio kako očekuje novi sastav Vijeća ministara u narednih mjesec dana.

Ostaje da se definiše i konsoliduje ta bošnjačka politička struktura na nivou BiH. Imajući u vidu da se posljednjih nekoliko dana sve to iskristalisalo, vjerujem da ćemo u narednih bar mjesec dana imati novi sastav Savjeta ministara.

Milorad Dodik, 13.02.2019.

 

Nešto manje od mjesec dana kasnije, Dodik je tek najavio da će do 15. marta biti održan sastanak SNSD, SDA i HDZ BiH, kao i da će tada biti postignut dogovor u vezi sa konstituisanjem Vijeća ministara BiH.

Iduće sedmice biće održan sastanak i nema razloga da ne bude sačinjen konkretan prijedlog određenih dokumenata. Dat je zadatak Bakiru Izetbegoviću da sačini neki papir, ali da bi bio valjan, moramo se usaglasiti. Vjerujem da ćemo do kraja mjeseca imati i Vijeće ministara. Svi drugi organi čekaju da se to sve završi.

Milorad Dodik, 09.03.2019.

Kada je postalo izvijesno da sastanka neće biti, Dodik je kao novi rok za njegovo održavanje naveo – “uskoro”.

Vjerujem da ćemo uskoro održati sastanak na kojem bi potpisali principe za formiranje vlasti u BiH čime bi bili stvoreni uslovi da Predsjedništvo predloži kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara i da se izvrši podjela resora. Mislim da to neće biti toliko teško jer treba da se zna koji resori u Vijeću ministara pripadaju kojoj strani i da se konačno uđe u njegovo što brže formiranje.

Milorad Dodik, 13.03.2019.

S obzirom da Vijeće ministara BiH još uvijek nije formirano, kao i da se sastanak stranačkih delegacija na kojem je trebalo biti potvrđeno ime mandatara za sastav Vijeća ministara BiH nije održao do 15 marta kako je ranije najavio, Milorad Dodik od Istinomjera dobija ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Istočno Novo Sarajevo uskoro dobija savremeno opremljeno gradsko pozorište?

Direktor Javne ustanove za kulturu - Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo, Mladen Janković najavio je da bi ova...

Uskoro počinje primjena odluke o najnižim tehničkim uslovima koje moraju ispunjavati vozila

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je krajem marta ove godine donijelo odluku o “najnižim tehničkim zahtjevima za novoproizvedena i korištena vozila pri homologaciji tipa vozila i homologaciji...


Počeli radovi na rekonstrukciji mosta Drvenija

Izmjenama i dopunama plana javnih nabavki Grada Sarajevo za 2019. godinu, usvojenim u maju, predviđeno je i izvođenje konzervatorsko-restauratorskih radova na mostu Drvenija. Izvođenje radova...