Ništa od najava Milorada Dodika vezanih za formiranje Vijeća ministara BiH

Iako je još sredinom februara član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik najavio formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH “u narednih mjesec dana”, nakon nekoliko održanih sastanaka delegacija SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH, ni do danas nije potvrđeno ime mandatara za njegovo sastavljanje.

Nakon sastanaka delegacija SDA, SNSD i HDZ BiH, u februaru 2019. godine, dogovoreno je kako je najbolje za građane da vlast, na nivou BiH, sastave pobjednici izbora u FBiH i RS. Milorad Dodik je tada izjavio kako očekuje novi sastav Vijeća ministara u narednih mjesec dana.

Ostaje da se definiše i konsoliduje ta bošnjačka politička struktura na nivou BiH. Imajući u vidu da se posljednjih nekoliko dana sve to iskristalisalo, vjerujem da ćemo u narednih bar mjesec dana imati novi sastav Savjeta ministara.

Milorad Dodik, 13.02.2019.

 

Nešto manje od mjesec dana kasnije, Dodik je tek najavio da će do 15. marta biti održan sastanak SNSD, SDA i HDZ BiH, kao i da će tada biti postignut dogovor u vezi sa konstituisanjem Vijeća ministara BiH.

Iduće sedmice biće održan sastanak i nema razloga da ne bude sačinjen konkretan prijedlog određenih dokumenata. Dat je zadatak Bakiru Izetbegoviću da sačini neki papir, ali da bi bio valjan, moramo se usaglasiti. Vjerujem da ćemo do kraja mjeseca imati i Vijeće ministara. Svi drugi organi čekaju da se to sve završi.

Milorad Dodik, 09.03.2019.

Kada je postalo izvijesno da sastanka neće biti, Dodik je kao novi rok za njegovo održavanje naveo – “uskoro”.

Vjerujem da ćemo uskoro održati sastanak na kojem bi potpisali principe za formiranje vlasti u BiH čime bi bili stvoreni uslovi da Predsjedništvo predloži kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara i da se izvrši podjela resora. Mislim da to neće biti toliko teško jer treba da se zna koji resori u Vijeću ministara pripadaju kojoj strani i da se konačno uđe u njegovo što brže formiranje.

Milorad Dodik, 13.03.2019.

S obzirom da Vijeće ministara BiH još uvijek nije formirano, kao i da se sastanak stranačkih delegacija na kojem je trebalo biti potvrđeno ime mandatara za sastav Vijeća ministara BiH nije održao do 15 marta kako je ranije najavio, Milorad Dodik od Istinomjera dobija ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS bez rezervnog sastava policije

Nakon što je Narodna skupština Republike Srpske na Četvrtoj redovnoj sjednici održanoj  18.04.2019. godine usvojila...

U toku asfaltiranje puta do deponije Trešnjica

Izgradnja pristupnog puta do Centra za upravljanje otpadom Trešnjica, koji se nalazi na području Grada Goražda, aktuelizirana je još polovinom juna 2017. godine potpisivanjem ugovora vrijednog...JU Dom zdravlja KS u narednom periodu zaposlit će 98 zdravstvenih radnika

Nakon sjednice Vlade Kantona Sarajevo (KS) održane 06. juna 2019. godine ministrica zdravstva KS, Amela Softić i ministar rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica KS, Malik Graibija...