RS uskoro dobija novi Zakon o upravnoj inspekciji 

Ministrica uprave i lokalne samouprave Republike Srpske (RS), Lejla Rešić najavila je da će resorno ministarstvo u septembru, zajedno sa Republičkim inspektoratom, započeti izradu novog Zakona o upravnoj inspekciji.

Novi zakon, prema riječima ministrice Rešić “neprijavljivanje radnika tretirat će kao krivično djelo”. Ipak, najavljeno kažnjavanje provodit će se selektivno.

Opredijelili smo se i da prve poreske obveznike, odnosno male privrednike sa do pet zaposlenih koji se prvi put registruju, inspektori prate, nalažu im mjere i edukuju ih i da ih ne kažnjavaju novčano jer smatramo da novi mali privrednici u početku ne mogu poznavati sve propise. Cilj ovakvih mjera je stimulisati privrednike da ostanu u Srpskoj i otvaraju preduzeća, te da im se pomogne, a ne da budu kažnjavani.

Lejla Rešić, 07.08.2019.

Rešićeva je dodala i da poslovna zajednica “često ima problem sa preklapanjem opštinske i republičke kontrole”, te da nema koordinacije, zbog čega će “novi zakon odrediti šta će kontrolisati opština”.

Istinomjer će pratiti da li će novi Zakon o upravnoj inspekciji RS biti izrađen u navedenom roku.

 

(Istinomjer.ba)

Do 5.oktobra predviđeno ponovno otvaranje Titove pećine u Drvaru?

Titova pećina u Drvaru koja je dio Spomen-kompleksa “25. maj” usljed, kako je tada navedeno, “odrona koji je uništio...

Uskoro počinje dugoočekivana rekonstrukcija vrtića “Vjeverica” na Alipašinom Polju?

U ponedjeljak, 16. septembra 2019. godine, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić najavio je rekonstrukciju devastiranog vrtića “Vjeverica” na Alipašinom Polju, na čiju rekonstrukciju...Sve statističke institucije u BiH po prvi put “pod jednim krovom”?

Nedavno je iz Agencije za statistiku BiH najavljeno da će, u saradnji s entitetskim zavodima za statistiku, “po prvi put, od 2009. godine biti ažuriran Master okvir uzorka” s krajnjim ciljem da se...