Nedosljedno

Novalićevih “šest do sedam godina” do završetka Koridora Vc

Prilikom obilaska gradilišta dionice autoceste Počitelj – Zvirovići na koridoru Vc, premijer FBiH Fadil Novalić, najavio je da bi cijela autocesta mogla biti gotova za “šest do sedam godina”.

Realno je očekivati da bi za šest do sedam godina mogli zatvoriti cijeli koridor Vc. Imamo dovoljno finansijskog potencijala, iza nas stoje investitori, imamo likvidne autoceste i mislim da ćemo postići taj cilj.

Fadil Novalić, 25. juni 2020.

Međutim, i prije više od dvije godine, prilikom sastanka sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Novalić je spominjao isti rok za završetak autoceste na Koridoru Vc.

S Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Međunarodnom finansijskom korporacijom smo razradili najbolje mogućnosti plasmana sredstava koja budu prikupljena putem akciza, od čega je deset feninga po litru predviđeno za gradnju autocesta i pet feninga za ostale ceste, rekao je federalni premijer, detaljno upoznavši Ilahija sa planovima i mogućnostima izgradnje Koridora Vc, za koji je naveo da bi mogao biti potpuno završen u narednih šest, sedam godina.

Vlada FBiH, 15. mart 2018.

Inače tadašnji v. d. direktora JP “Autoceste Federacije BiH” Jasmin Bučo, još početkom 2016. godine najavljivao je završetak kompletne autoceste uz prema Jadranu do 2020. godine, uz dva prekida na dionicama Tarčin – Konjic , kao i dionici Mostar jug – Mostar sjever. I bivši direktor ove kompanije u augustu 2014. godine, izražavao je uvjerenje da će cijeli Koridor 5C biti završen za osam do deset godina.

S obzirom da je u martu 2018. godine, kao i u junu 2020. godine, federalni premijer Fadil Novalić dao isti rok za završetak izgradnje autoceste na Koridoru Vc, Istinomjer će njegove izjave ocijeniti kao nedosljedne.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!