Neispunjeno

Novalić: Od harmonije do haosa

FadilNovalicPremijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Fadil Novalić, sredinom februara ove godine sastao se sa tek izabranim Predsjednikom FBiH, Marinkom Čavarom. Novalić je izrazio zadovoljstvo ovim sastankom, uz komentarImat ćemo visoku harmoniju u donošenju odluka i izvršavanju zadataka. Usaglasili smo se u vezi sa svim temama kojih smo se danas dotakli. To je veoma dobar znak za početak“. Na sastanku je obećano i da će FBiH početkom marta dobiti novu Vladu.

FBiH je, međutim, Vladu dobila tek početkom aprila, a od “visoke harmonije” u donošenju odluka i izvršavanju zadataka – ni traga ni glasa.

Problemi unutar “obećavajuće” Vlade FBiH nastali su prvo zbog uredbe o načinu imenovanja nadzornih odbora javnih preduzeća. Demokratska fronta je tražila da imenovanja vrše resorna ministarstva, dok je, s druge strane, HDZ insistirao da se uredbom reguliše pravo Vlade da to čini. Kako se iz medijskih izvještaja moglo zaključiti, SDA je u stao na stranu HDZ-a, da bi se na kraju koalicioni partneri dogovorili da uredbu do daljnjeg ostave po strani.

Problemi su se nastavili nakon što je federalni ministar energije, rudarstva i industrije, Reuf Bajrović, izjavio da Demokratska fronta neće podržati smjenu direktora javnih preduzeća koje je imenovala prethodna vlada, a kako to zahtjeva HDZ BiH. Riječ je o preduzećima Elektroprivreda HZHB, Aluminij Mostar, te HT Mostar. Ministar je tada pojasnio da je cilj DF-a da na ove pozicije dođu osobe koje najbolje znaju raditi svoj posao, te da će se konkursi za nove direktore ovih preduzeća raspisati nakon što sadašnjim istekne mandat.

Nezadovoljni takvom odlukom, a i činjenicom da je premijer Vlade FBiH odbio na dnevni red sjednice Vlade uvrstiti smjene uprava javnih preduzeća, ministri HDZ-a BiH odbili su sudjelovati na zadnje dvije sjednice Vlade FBiH.

Ubrzo potom i sam premijer, koji je prije samo tri mjeseca vjerovao u harmoničnost buduće Vlade FBiH, potvrdio da je vlada u krizi. On je, nakon sjednice Vlade FBiH, održane 14.05.2015. godine, održao konferenciju za medije na kojoj je govorio o evidentnoj krizi vlade, rekavši da treba zažmiriti na oba oka pa reći da vlada funkcioniše dobro.

O teškoj situaciji u Federaciji govore i posljednje vijesti koje dolaze iz HDZ-a BiH. Predsjednik te stranke, Dragan Čović, rekao je da postoje dva načina za izlazak iz trenutne situacije u kojoj se FBiH nalazi – hitno rješenje problema ili raspad koalicije na svim nivoima vlasti. No, ako je suditi prema Čovićevim izjavama, jedino “rješenje problema” koje je za njega prihvatljivo je bezuslovni pristanak koalicionih partnera na zahtjeve HDZ-a:

“Jedan je način da se odmah sazove Vlada FBiH i da riješimo stvari o kojima bezuspješno pričamo već duže vrijeme”, rekao je Čović.

On je naglasio da sve firme koje su u vlasništvu FBiH moraju da dobiju novi menadžment, nadzorni odbor, vršioce dužnosti, a onda po proceduri i po ostalim zakonskim regulativama neka raspišu konkurs. Drugo rješenje je, kaže Čović, razlaz.

Da li će vladajuća koalicija u Federaciji opstati ili ne, ostaje da se vidi. Iako je iza nove Vlade FBiH samo pet održanih sjednica, vladajuće strukture unutar iste već su se našle pred problemima oko kojih ne mogu postići dogovor, pa je obećanje premijera Novalića iz februara ove godine već prekršeno.

Pitajte Istinomjer!