Najave

Novalić najavio povećanje penzija od avgusta

Premijer Federacije BiH, Fadil Novalić održao je 19. juna 2020. godine u sjedištu Vlade FBiH sastanak sa direktorom Federalnog zavoda PIO/MIO, Zijadom Krnjićem i predstavnicima dva federalna udruženja penzionera sa sjedištima u Sarajevu i Mostaru, te je tom prilikom najavio povećanje penzija za 2,8%.

Iz Vlade FBiH saopćili su da ovo “uvećanje proizilazi iz člana 79. Zakona o PIO/MIO, a bit će isplaćeno sa avgustovskim penzijama 5. septembra ove godine”, kada će penzioneri u FBiH “dobiti i retroaktivnu isplatu uvećanja od 1. januara 2020. godine”. Novalić je tom prilikom istakao da će biti “usklađene sve penzije, izuzev onih najviših”.

Penzioneri su se pokazali kao faktor stabilnosti tokom situacije izazvane pandemijom koronavirusa. Mi smo davno kazali da ćemo na svaki način štititi ovu populaciju. Takozvani korona zakon prestaje s važenjem 31. jula i zato smo u mogućnosti da s avgustovskom penzijom počnemo isplatu uvećanih penzija za 2,8 posto u skladu sa Zakonom o PIO.

Fadil Novalić, 19. juni 2020.

Istinomjer će pratiti da li će sa avgustovskom isplatom penzije biti povećane za 2,8%, kako je najavio premijer FBiH Fadil Novalić.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!