Neutemeljeno

Niz svjetskih zemalja ima strane sudije u ustavnim sudovima

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik bio je gost emisije “Drugi ugao” na RTRS-u gdje je, govoreći o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i stranim sudijama, iznio jednu neutemeljenu tvrdnju.

Foto: RTRS
Foto: RTRS

Dodik je istakao kako su Ustavni sud BiH i strane sudije koje djeluju pri ovom sudu “najozbiljniji problem u ovoj zemlji”.

Stranci, koji nisu državljani, odlučuju u Ustavnom sudu. Znači, nema ni zemlje u pokušaju, a kamoli ozbiljne zemlje u svijetu koja u svom ustavnom sudu ima strance. Nema.

Milorad Dodik, 29.11.2021.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH čini devet sudija, od kojih šest biraju parlamenti entiteta (Predstavnički dom Federacije Bosne i Hercegovine bira četiri, a Narodna skupština Republike Srpske dva), a preostalu trojicu čine nedržavljani BiH, koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, nakon konsultacija sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

Zašto neki ustavni sudovi uključuju strane sudije?

Razlozi za uključenje stranih sudija na ustavnim sudovima su različiti. U nekim okolnostima, strane sudije se imenuju u ustavni sud kako bi se uravnotežile ukorijenjene podjele unutar države. Imenovanje stranih sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine je primjer. Drugi razlog se javlja kada nema dovoljno kvalifikovanih osoba koje su sposobne i voljne da prihvate imenovanje za sudije. To je slučaj u mnogim malim državama na Pacifiku i Karibima, kao i u državama u procesu (ponovne) izgradnje pravosudnih institucija nakon sukoba ili kolonizacije. Strane sudije također mogu biti imenovane kako bi se poboljšali stručnost i prestiž sudova. Uključivanje stranih sudija u Konačni žalbeni sud u Hong Kongu moglo bi se shvatiti u ovom smislu.

Izvor: Strane sudije u ustavnim sudovima, Anna Dziedzic

Anna Dziedzic, sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Hong Kongu i specijalista za uporedno ustavno pravo, sa posebnom ekspertizom o ustavnim implikacijama učešća stranih sudija u sudovima u ostrvskim državama Pacifika, u publikaciji “Strane sudije u ustavnim sudovima” iz 2018. godine navodi da “u preko 30 zemalja širom svijeta strane sudije djeluju u najvišim sudovima i odlučuju o ustavnim pitanjima”.

Mapa sa zemljama širom svijeta u kojima djeluju strane sudije dostupna je na ovom linku.

Kada su u pitanju evropske zemlje, radi se o Andori, Monaku, Lihtenštajnu, San Marinu, Kosovu i Bosni i Hercegovini.

Strane sudije su prisutne i u Hong Kongu, Palau, Papua Novoj Gvineji, Solomonskim Ostrvima, Maršalovim Ostrvima, Sejšelima, Svazilandu, Lesotu, Bocvani, Namibiji, Gambiji, Vanuatu, Tuvalu, Fidžiju, Bahamima itd.

Podsjećamo da se i predsjednik Narodne partije Srpske (NPS) Darko Banjac nedavno osvrnuo na sastav Ustavnog suda BiH, te je na pitanje “ima li ijedna država u Evropi koja ima sudije strance” ustvrdio da ne postoji nijedna evropska država koja ima strane sudije u Ustavnom sudu, što je Istinomjer ocijenio neistinitim.

Ne ulazeći u to šta su “zemlje u pokušaju” i “ozbiljne zemlje”, Istinomjer spomenutu tvrdnju Milorada Dodika ocjenjuje neutemeljenom s obzirom na činjenicu da u Evropi, ali i u čitavom svijetu, postoji niz zemalja pri čijim ustavnim sudovima djeluju strane sudije.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!