Ništa od najavljene sjednice Kolegija Skupštine Ze-do kantona

Nakon što je sastanak “sedam stranaka predvođenih SDP-om, koje čine parlamentarnu većinu u ZDK-u” održan, Sarajlić je obavijestio javnost da od najavljene sjednice Kolegija Skupštine Ze-do kantona, za sada nema ništa.

Komentarišući proces izbora mandatara i nove Vlade Zeničko-dobojskog kantona, novoizabrani predsjednik Skupštine ovog kantona, Ismet Sarajlić početkom januara 2019. godine najavio je održavanje sjednice Kolegija zakonodavnog tijela kojim predsjedava, a koja se, u skladu sa Sarajlićevom izjavom trebala održati 10.01.2019. godine:

Kolegij će biti ovih dana, a od političke volje unutar Kolegija zavisit će kada će biti zakazan nastavak sjednice sa ovom tačkom. Ja se nadam, tako sam i predvidio, da to bude 10. januara. Dan gore ili dole, o čemu će odluku donijeti Kolegij. Mislim da bismo mogli birati među prvim kantonima koji je završio taj proces.

Ismet Sarajlić, 03.01.2019.

U međuvremenu je, uoči sastanka koalicije koja je izglasala trenutno rukovodstvo Skupštine Ze-do kantona,  Fuad Kasumović iz Nezavisnog bloka uputio “ultimatum” SDP-u BiH u Ze-do kantonu:

Danas će dobiti ultimatum da se, ako do petka ne imenuju mandatara buduće Vlade ZDK, Nezavisni blok povlači…Do petka ako ne imenuju mandatara, ako ne smiju ili ne znaju, mi se povlačimo iz svega. Mi smo već za mandatarku predložili Amru Mehmedić i ako oni ne znaju, mi znamo…

Fuad Kasumović, 07.01.2019.

Nakon što je pomenuti sastanak “sedam stranaka predvođenih SDP-om, koje čine parlamentarnu većinu u Ze-do kantonu” održan, Sarajlić je obavijestio javnost da od najavljene sjednice Kolegija Skupštine Ze-do kantona za sada nema ništa, te dodao “da bi se Kolegij kantonalne skupštine mogao sastati uskoro zbog redovne sjednice, koja je planirano da bude održana do kraja mjeseca”.

Bilo je planirano da se u četvrtak, 10. januara održi sjednica Kolegija Skupštine ZDK, ali s obzirom da nema političke volje za njenim sazivanjem, u četvrtak nećemo ni održati sjednicu.

Ismet Sarajlić, 08.01.2019.

Obzirom da sjednica Kolegija Skupštine Ze-do kantona koju je Ismet Sarajlić najavio za 10.01.2019. godine neće biti održana u tom terminu, Istinomjer njegovom obećanju daje ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Donesena odluka o privremenom finansiranju potreba Kantona Sarajevo

U jednom od svojih nedavnih istupa u javnosti, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo (KS), Mirza Čelik (SDA) najavio...

Prošli saziv Vijeća ministara BiH u prvih mjesec dana rada bio je aktivniji od trenutog saziva

Ustvrdivši da je Vijeća ministara BiH “u blokadi”, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Dragan Mektić usporedio je rad trenutnog sa radom prošlog saziva Vijeća ministara BiH u...


Ne postoji “izborni zakon Federacije BiH”

U svjetlu najnovijih rasprava i pokušaja dogovora u vezi izmjena izborne legislative u BiH, član Predsjedništva SDS-a i delegat Kluba srpskog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske, Vukota...