Poluistina

Nešić o platama i njihovim odnosima s potrošačkom korpom u Republici Srpskoj

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenad Nešić komentarisao je, pored ostalog, odnos prosječne plate i potrošačke korpe u Republici Srpskoj, ali i ustvrdio da 60% radnika u tom entitetu radi za manje od 600 maraka mjesečno.

Foto: Blic.rs

Obraćajući se vladajućim strukturama u Republici Srpskoj, Nešić je s tim u vezi izjavio:

 

Ne posmatrajte ekonomiju zemlje kroz svoj džep, već kroz narodni. Jasno je da vama „dobro ide“, ali narodu je sve gore. To se najbolje vidi po činjenici da je prosječna plata duplo niža od potrošačke korpe, dok 60% radnika radi za manje od 600 maraka mjesečno, pa i ne čudi što je u posljednjih osam godina Republiku Srpsku napustilo skoro 200 hiljada mladih ljudi.

Nenad Nešić, 9. 7. 2021.

Dajući ocjenu neutemeljeno tvrdnji premijera Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića, u kojoj je rekao da je prosječna plata u entitetu na čijem je čelu znatno veća od prosječne plate u Federaciji BiH, Istinomjer je, uzevši u obzir različita tumačenja prilikom izračuna prosječne plate u tom entitetu, ustvrdio da ona u svakom slučaju, za period april-maj 2021. godine, nije iznosila više od 978 KM.

S obzirom na to da je, u skladu s podacima objavljenim na zvaničnoj stranici Saveza sindikata Republike Srpske, sindikalna potrošačka korpa u Republici Srpskoj u maju 2021. godine iznosila 1.930 KM, možemo zaključiti da je u tom dijelu Nešićeva tvrdnja istinita.

S druge strane, podaci Poreske uprave Republike Srpske, koje su prenijeli mediji krajem aprila tekuće godine, ne govore u prilog tome da, kako je Nešić izjavio, 60% radnika radi za manje od 600 maraka mjesečno.

Naime, a kako je vidljivo i iz tabelarnog prikaza visine plata u Republici Srpskoj nakon oporezivanja, od ukupnog broja od 257.475 radnika u tom entitetu, njih 86.186 prima platu od 600 KM ili manju. Od tog broja, 21.056 lica ima primanja do 520 KM, njih 11.988 prima 520 KM, dok od 521 KM do 600 KM prima 53.142 radnika.

Dakle, 86.186 radnika koji primaju platu od 600 KM ili manju iznosi nešto više od 33% ukupnog broja radnika u Republici Srpskoj, pa stoga možemo zaključiti kako ovaj dio Nešićeve tvrdnje nije istinit.

U skladu s činjeničnim stanjem, tvrdnju Nenada Nešića u vezi s odnosom potrošačke korpe i prosječne plate u Republici Srpskoj i time da 60% radnika u tom entitetu radi za manje od 600 maraka mjesečno Istinomjer ocjenjuje poluistinitom.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!