Nedosljedno

Neodlučni Dodik

Nakon što je “Glas Amerike” objavio istraživanje po kojem je Republika Srpska u Sjedinjenim američkim državama potrošila 29.635.062,83 dolara za lobiranje, po istom pitanju oglasio se i predsjednik tog entiteta, Milorad Dodik, potvrđujući navode. Kako Dodik navodi, bilo je to opravdano trošenje sredstava.

Javna je tajna da mi deset godina imamo kontakte s određenim agencijama i da tome možemo zahvaliti za dobar položaj RS u prošlosti koji smo imali i objašnjena na neka pitanja.

Mi smo preokrenuli kompletan politički diskurs koji je bio uperen protiv Republike Srpske u prošlom vremenu. RS više nije mjesto u kojem se pokušava oteti nadležnosti i mnogo čega drugoga. Sasvim je jedna druga politička konotacija.

(Milorad Dodik, RTRS, 02.02.2017.)

Istraživanje o lobiranju Vlade RS u SAD-u, te uspjehu koje je isto donijelo, sproveo je i Istinomjer (Laži plaćene novcem građana/ki RS (I) i (II)), objavivši rezultate samo nekoliko dana ranije.

Dodikovo iznenadno zadovoljstvo političkim diskursom SAD-a prema RS-u predstavlja svojevrsno iznenađenje ako se prisjetimo njegovih dosadašnjih izjava na istu temu.

Samo 15 dana ranije, kada je Američka ambasada u BiH objavila da su mu uvedene sankcije zbog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Dodik je o američkoj administraciji i njenom odnosu prema RS govorio sasvim suprotno.

RS je pod kontinuiranim udarom bahate politika odlazeće administracije koja je ovdje nastojala da postavi poslušne ljude, ja sam ponosan što nisam bio poslušan za njih. Politika odlazeće administracije u BiH, predvođena lično gđom Cormack, je tendenciozno probošnjačka, prounitaristička, i izrazito antisrpska politika i politika protiv RS.

I onda kada su pokušavali da nam kažu da žele neko dobro rješenje, nikada nisu stajali na pozicijama Dejtona i dejtoskih prava RS.

(Milorad Dodik, RTRS, 18.01.2017.)

Da je dosadašnja američka administracija bila “pogubna za realizaciju Dejtonskog sporazuma”, te da tek od nove administracije očekuje “drugačiju dinamiku”, Dodik je iznio i mjesec dana ranije, gostujući u emisji Pečat.

Ova administracija je bila pogubna za realizaciju Dejtonskog sporazuma. Amerika je imala odličnu priliku da zabilježi istorijski veliku diplomatsku pobjedu da je čuvala se Dejtona i da nije ušla u ovo što su ušli, razno kršenje, davanje legitimiteta jednom prevarantu koji se zove Visoki predstavnik, jednoj kurtizani koja ‘oda po svijetu i tamo laže gdje god stigne, laže onako kako neko očekuje.

(Milorad Dodik, Pečat, 29.12.2016.)

Dakle ta američka administracija do sada je bila administracija koja je u suštini pokušala da realizuje svoju iluziju i naravno da se ta iluzija razbila. Ne samo na ovom prostoru, nego se razbila i u samoj Americi. I svijet može očekivati jednu sasvim drugu dinamiku. Meni je drago i moram da kažem da svagdje tamo gdje sam bio u kontaktu sa našim ljudima u Americi svih ovih mjeseci prije, da su naši razgovori vođeni u smislu da se podrži sadašnji predsjdenik Amerike. Meni je drago što je manifestovano da su Srbi podržali sadašnjeg predsjednika Amerike i naravno da mi iz toga izvlačimo određena očekivanja. I ja sam uvjeren da ćemo imati određene promjene u tom pogledu.

(Milorad Dodik, Pečat, 29.12.2016.)

Da li iz straha da se 30 miliona dolara datih za lobiranju ne poveže sa uspjehom koji se očituje time da je Dodik završio na “crnoj listi” američke vlade, te lažnim pozivima na inauguraciju Donalda Trumpa, Dodik je napravio blagi zaokret u retorici usmjerenoj ka staroj američkoj administraciji. Zbog svega navedenog, jučerašnji stavovi predsjednika RS u odnosu na ranije iznesene dobijaju ocjenu nedosljedno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!