Neistina

Neistinite tvrdnje Huseina Rošića o budžetu FBiH za 2020. godinu

Zastupnici i zastupnice u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Sabina Ćudić, Irfan Čengić, Husein Rošić i Azra Hadžić učestvovali su u emisiji “Odgovorite ljudima”, emitovanoj u programu Federalne televizije 28. 12. 2020. godine.

Pomenuti/e zastupnici/e su, između ostalog, govorili/e o budžetu FBiH za 2020. godinu, a posebna diskusija odvijala se između poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) Huseina Rošića i Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) Irfana Čengića.

U razgovoru o amandmanima na budžet tekuće godine navedene institucije, Rošić je ustvrdio kako je Čengić uložio amandman da se Kabinetu potpredsjednice FBiH Meliki Mahmutbegović budžet umanji za 400.000 KM:

“Kolega Čengić je uložio amandman da se njoj skine sa budžeta 400 hiljada zato što je ona donijela to na administrativnoj komisiji”.

Husein Rošić, 28. 12. 2020.

Ova tvrdnja zastupnika Rošića nije istinita s obzirom na to da se iz amandmana koji je Čengić uložio 23. 4. 2020. godine jasno vidi da je riječ o skoro duplo manjem iznosu sredstava, tačnije o 207.999 KM:

Vlada FBiH, 23. 4. 2020.

Par minuta kasnije, nakon konstatacije Čengića kako je on “podržao amandman DF-a da se Marinku Ćavari smanji budžet”, Rošić je odgovorio da do takvog amandmana nije ni došlo:

“Uopće nije bio amandman, nemojte dezinformisati. Jedini amandman je bio Vaš da se smanje sredstva, a DF je onda u tom momentu predložio zaključak, to nije isto”.

Husein Rošić, 28. 12. 2020.

Ipak, uvidom u lzjašnjenje Vlade FBiH o amandmanima na Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu, postaje jasno da je Demokratska fronta imala amandman na ovu temu:

Vlada FBiH, 23. 4. 2020.

S obzirom na to da priloženi dokumenti zvaničnih institucija govore da se u amandmanu zastupnika Čengića nije spominjao iznos od 400.000 KM, kao i da je Demokratska fronta imala amandman na Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu, Istinomjer konstatacije zastupnika SDA Huseina Rošića ocjenjuje neistinitim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!