Neistina

Negiranje genocida zabranjeno je i u Republici Srpskoj

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) i predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić govorio je za ATV 8. aprila 2022. godine, između ostalog, o zabrani negiranja genocida u BiH, ustvrdivši da se zakon koji je donio bivši visoki predstavnik Valentin Inzko ne primjenjuje u entitetu Republika Srpska.

FOTO: Aleksandar Golić/RAS Srbija

Kako je Stevandić konstatovao, Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, Valentin Inzko “nije mogao staviti na teritoriju Republike Srpske”:

U Bosni i Hercegovini mi ne možemo sve. Ne mogu ni Bošnjaci bez visokog predstavnika. I kada visoki predstavnik im pomogne, jer je nesporno da je Inzko dobio novac za ovaj zakon, on ga nije mogao staviti na teritoriju Republike Srpske.

Nenad Stevandić, 8.4.2022.

Odluka visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, objavljena na stranici OHR-a 23. jula 2021. godine, uspostavila je kaznenu odredbu zabrane i kažnjavanja negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, kao i veličanja ratnih zločinaca.

Kako je definisano članom 2. ovog zakona, on stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja na službenoj internetskoj stranici Ureda visokog predstavnika ili jedan dan od dana objavljivanja u Službenom glasniku BiH, “koji god od tih dana nastupi ranije”.

Budući da je Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH objavljen u Službenom glasniku BiH 27. jula, on je od 28. jula 2021. godine postao primjenjiv na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, uključujući i entitet Republiku Srpsku.

U stavu XI.2. Zaključaka Vijeća za implementaciju mira (PIC), koje se sastalo u Bonu 9. i 10. decembra 1997. godine, na koji se Inzko pozvao prilikom donošenja Zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH, stoji da PIC “pozdravlja namjeru Visokog predstavnika da iskoristi svoja krajnja ovlaštenja u regiji u vezi sa interpretacijom Sporazuma o civilnoj implementaciji Mirovnog sporazuma”, između ostalog, i “pri osiguranju implementiranja Mirovnog sporazuma u cijeloj Bosni i Hercegovini i njenim entitetima”.

Upravo na osnovu bonskih ovlaštenja, prethodni visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko donio je dopune Krivičnog zakona BiH, kojim je, pored ostalog, negiranje genocida u Srebrenici postalo krivično djelo.

Dakle, Krivični zakon BiH, uključujući i njegovu odredbu zabrane negiranja genocida, primjenjiv je na teritoriji cijele države, zbog čega Istinomjer tvrdnju Nenada Stevandića da Valentin Inzko ovaj zakon “nije mogao staviti na teritoriju Republike Srpske” ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!