Nedosljednost SNSD: Popis stanovništva iz 2013. sada im je “bliži”

Oktobarski Opći izbori 2018. i formiranje vlasti u BiH i dalje su jedna od najvažnijih tema na bh. političkoj sceni. S tim u vezi, ovih dana svjedočimo i nizu promjena stavova političkih subjekata u svrhu postizanja dogovora oko podjele vlasti. Ovaj put podsjećamo na nedosljednost SNSD, kada je u pitanju primjena rezultata popisa stanovništva iz 2013. godine

Kada je riječ o primjeni popisa stanovništva, SNSD, za razliku od ranijih godina, sada nema ništa protiv da se primijeni popis stanovništva iz 2013. godine.

Popis iz 1991. je potpuno nelegalan jer je prošlo mnogo godina od njega. S druge strane, i popis iz 2013. ima svojih manjkavosti, jer se njime pokušalo prikazati kako u BiH ima više bošnjačkog stanovništva u odnosu na stvarno stanje. Dakle, nijedan od tih popisa nije prihvatljiv, ali kada bi se to dogodilo u kontekstu izbornog zakonodavstva bliži smo rešenju iz 2013. godine.

Staša Košarac, član Glavnog odbora SNSD, 15.11.2018.

Podsjećamo, nakon što je početkom juna 2016. godine donesena odluka o konačnoj objavi rezultata popisa stanovništva iz 2013. godine, te je u tu svrhu donesen i Jedinstveni program obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, Milorad Dodik je rekao da je to “crvena linija ispod koje RS neće ići”. Nekoliko dana kasnije i Narodna skupština Republike Srpske, Zaključkom od 21.06.2016. godine, ozvaničila je ove stavove Milorada Dodika i SNSD-a, te popis stanovništva iz 2013. godine, odnosno program obrade podataka istog, proglasila nezakonitim i neprihvatljivim.

Narodna skupština Republike Srpske obavezuje Vladu Republike Srpske i druge organe i institucije u Republici Srpskoj, kao i predstavnike iz Republike Srpske u zajedničkim organima i institucijama BiH da aktivno koriste sva pravna, politička i druga legalna sredstva da bi se nezakoniti Jedinstveni program obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine stavio van snage, a kojeg je donio direktor Agencije za statistiku BiH.

Narodna skupština Republike Srpske ne prihvata nezakonitu i štetnu po interese Republike Srpske odluku o Jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine.

Zaključak NSRS od 21.06.2016.

Međutim, ovaj stav se promijenio i u SNSD sada smatraju da je njima “u priči” formiranja vlasti u FBiH, kada je riječ o primjeni popisa, “bliži onaj iz 2013. godine”.

Shodno navedenom, promjena stava SNSD i Staše Košaraca o prihvatljivosti popisa stanovništva iz 2013. godine dobija ocjenu nedosljedno.

 

(Istinomjer.ba)

U toku radovi na betonskoj konstrukciji sportsko-rekreacionog centra sa bazenima na Dobrinji

Načelnik Opštine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić još je na novogodišnjoj konfernciji za medije održanoj 30.12.2015....

Ubrzane dokvalifikacije za osobe koje se bave starim zanatima i obrtima

Vlada Kantona Sarajevo (KS) je na sjednici održanoj 18. jula 2019. godine usvojila inicijativu za uvođenje skraćenog programa prekvalifikacije i dokvalifikacije za sticanje stručnih zvanja iz popisa...Registracija firmi u RS biće moguća elektronskim putem

Sredinom prošle godine iz Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske najavljeno je da će tokom 2019. godine biti poduzet niz aktivnosti kako bi se pojednostavila...