Nedosljedno

Naša stranka ipak formirala vlast sa SNSD-om i HDZ-om BiH

Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PD PSBiH) Sabina Ćudić (Naša stranka) govorila je za N1 televiziju 28.10.2022. godine o potencijalnom učešću Naše stranke u vlasti na državnom nivou i predstavila uslove pod kojima će ova stranka biti dio Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Screenshot: N1

Ćudić je tada konstatovala da Naša stranka neće biti dio Vijeća ministara BiH u kojem će učestvovati SNSD i HDZ BiH:

Naša stranka neće formirati vlast na državnom nivou ako tu vlast čine i SNSD i HDZ (…) Ljudi koje bismo postavili za ministre, koji su izuzetni i koji su odgovorni i koji imaju cilj, nije vlast sama sebi cilj, ne misle da bi te ciljeve mogli postići sa SNSD-om u vlasti.

Sabina Ćudić, 28.10.2022.

Konstituirajuća sjednica PD PSBiH održana je 1.12.2022. godine. Za predsjedavajućeg Kolegija PD PSBiH u sazivu 2022–2026. izabran je Denis Zvizdić (NiP), njegov prvi zamjenik biće Marinko Čavara (HDZ BiH), a drugi Nebojša Radmanović (SNSD). Sabina Ćudić tada je, za razliku od stranačkog kolege Predraga Kojovića, glasala protiv ovakvog sastava Kolegija.

Sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH 15. decembra 2022. godine potpisali su Milorad Dodik (SNSD), Dragan Čović u ime koalicije stranka okupljenih oko HDZ-a BiH i Nermin Nikšić (SDP BiH) u ime stranaka Osmorke, u kojoj učestvuje i Naša stranka.

Na 2. hitnoj sjednici PD PSBiH, održanoj 25.1.2023. godine, na dnevnom redu našlo se potvrđivanje imenovanja ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Za predloženi sastav glasala su 23 poslanika, dok je 19 bilo protiv, čime je izabran novi saziv Vijeća ministara BiH.

Uprkos najavi da Naša stranka neće formirati vlast na državnom nivou ako tu vlast čine i SNSD i HDZ BiH, Sabina Ćudić i Predrag Kojović bili su među zastupnicima koji su podržali imenovanje Vijeća ministara BiH.

U novom sazivu Vijeća ministara BiH na poziciji ministra prometa i komunikacija djelovat će predsjednik Naše stranke Edin Forto. Također, na prijedlog Naše stranke, Duška Jurišić imenovana je za zamjenicu ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Novi saziv Vijeća ministara BiH čine: predsjedavajuća Borjana Krišto (HDZ BiH), ministar finansija i trezora Zoran Tegeltija (SNSD), ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković (NiP), ministar odbrane Zukan Helez (SDP BiH), ministar sigurnosti Nenad Nešić (DNS), ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac (SNSD), ministar komunikacija i prometa Edin Forto (Naša stranka), ministar pravde Davor Bunoza (HDZ BiH), ministrica civilnih poslova Dubravka Bošnjak (HDZ BiH) i ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić (BH Zeleni).

S obzirom na činjenicu da je ranije izjavila kako “Naša stranka neće formirati vlast na državnom nivou ako tu vlast čine i SNSD i HDZ BiH”, a kasnije podržala imenovanje Vijeća ministara BiH u kojem se s Našom strankom nalaze i SNSD i HDZ BiH, Istinomjer stav Sabine Ćudić ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!