Analize

Napadi na džamije u RS su se dešavali i tokom Ramazana

Dan nakon još jednog u nizu napada na Čaršijsku džamiju u Bosanskoj Dubici, gostujući u emisiji RTS-a “Upitnik”, član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, Milorad Dodik ustvrdio je da se “u Republici Srpskoj za vrijeme Ramazana ne napadne nijedna džamija”.

Imate situaciju da je ovih dana Božića na prostoru Federacije napadnuta Srpska crkva u Blažuju, a imate situaciju da u Republici Srpskoj za vrijeme Ramazana ne napadne se nijedna džamija.

Milorad Dodik, 14.01.2020.

U prilog tome da tvrdnja Milorada Dodika nije istinita govori podatak iz 2009. godine na web-stranici Islamske zajednice Bosne i Hercegovine. Pored verbalnih prijetnji i uvreda upućenih glavnom imamu u Istočnoj Hercegovini, Huseinu ef. Hodžiću u Trebinju, u članku pod nazivom “Ramazan u znaku intenzivnih provokacija u RS” navodi se “slučaj uriniranja džamijskih vrata, prije teravih-namaza u Trebinju u ramazanu 2007. godine”.

Sa sličnim problemom suočavali su se i stanovnici islamske vjeroispovijesti u Bosanskoj Dubici:

Gradska džamija je do sada bezbroj puta bila na meti pijanih mladića. Na džamiji trenutno ima 7 polomljenih prozora, a u noći sa subote na nedjelju flašom je ponovo razbijen jedan od prozora džamije. Napadi na Gradsku džamiju u Bosanskoj Dubici su stalna pojava, posljednji je bio prije dva mjeseca, a ovi napadi u ramazanu vjernike još teže pogađaju.

Saopćenje, 25.08.2009.

Tokom Ramazana 2009. godine u Banja Luci su zabiljženi napadi na Stupničku džamiju, koja je kamenovana, kao i na Sefer-begovu džamiju, u noći sa 6. na 7. septembar, te su tom prilikom polupana stakla i oštećeni zidovi ove džamije.

U godini koja je prethodila gore pomenutim napadima, kako su naveli iz Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, dešavali su se “sve učestaliji” napadi na džamije širom Republike Srpske, a početkom 2009. godine bačena je i bomba ispred Potočke džamije u Banja Luci.

Od početka 2008. godine prozor na Čelinačkoj džamiji razbijen je dva puta, a potom su polomljeni nišani u obližnjem haremu. U Vrbanji su na haremu ispisani pogrdni grafiti, a zatim porušena ograda. U Dolačkoj džamiji razvaljena su vrata i oštećena je unutrašnjost te povađeni i pobacani drveni nišani. Na Ferhadiji su razbijena stakla, a na zgradi ispisani grafiti i pokraden bakar, kosilica i oprema iz garaže. Na džamiji u Pobrđu polupani su prozori, kao i pod Pećinama, dok je pred Arnaudijom tri puta razvaljena ograda, a Jama džamija dva puta je ostala razbijenih stakala i osvanula s ispisanim grafitima. U Stupničkoj džamiji u Banjoj Luci dva puta je staklo razbijeno, nebrojeno puta ispisani pogrdni grafiti, jednom je fasada isprljana blatom, a za vrijeme ramazana kamenovani su vjernici. I zgrada Muftijstva nebrojeno puta bila je napadana, razbijani su prozori i ispisivani uvredljivi grafiti. U Bijeljini je bačena eksplozivna naprava na kuću tamošnjeg imama. Niko više i ne broji koliko puta su polupani prozori na džamijama, ispisivani grafiti, pravljene deponije smeća pred džamijskim vratima.

Saopćenje, 04.02.2009.

Tokom 2010. godine došlo je do napada na Čaršijsku džamiju u Bosanskoj Dubici, kada su odvaljeni drvena vrata i prozori, dok je na džamiji Tekija u Bosanskoj Gradišci oštećena fasada i razbijen prozor. Napadnute su i džamije u Bratuncu i Bijeljini te je tom prilikom na ovim objektima pričinjena značajna materijalna šteta.

Napadi na već pomenute džamije u Bosanskoj Dubici i Bosanskoj Gradišci nastavili su se i tokom 2011. godine, a dva puta je izvršen napad i na Sefer-begovu džamiju u Banja Luci. Džamija u Doboju je kamenovana, dok je u selu Podvitez, u općini Pale aktivirana eksplozivna naprava ispred džamije. Napadi su evidentirani i u Foči, Tesliću, kao i u Zvorniku.

Verbalne prijetnje, uvrede, ali i napadi na vjersko osoblje i same vjerske objekte nastavili su se nizati od 2012. godine do danas, te su, između ostalog napadi na džamije u Bijeljini ponovljeni, a do novih napada je došlo u mjestima širom Republike Srpske, od Prijedora, Janje, Trebinja, pa do Foče. U julu 2019. godine napadnuta je džamija u Zvorniku, a početkom 2020. godine napadnuta je Čaršijska džamija u Bosanskoj Dubici i tom prilikom razbijen je prozor i oštećena fasada na više mjesta.

Iako su napadi na džamije u Republici Srpskoj tokom Ramazana posljednji put zabilježeni 2009. godine, izvještaji o brojnim napadima u godinama koje su uslijedile, od čega su napadi na određene vjerske objekte ponavljani po nekoliko puta, prikazuju sasvim drugačiju sliku. Napadi koji su uključivali razbijanje stakala na džamijama, pisanje uvredljivih grafita, kao i skrnavljenje mezarja, negativno su uticali i izazvali strah i uznemirenost među pripadnicima islamske vjeroispovjesti na području Republike Srpske, posebno uzimajući u obzir odsustvo adekvatne rekacije nadležnih.

S obzirom na sve već navedene incidente i napade na džamije širom Republike Srpske, kao i nedavni napad na pravoslavnu crkvu u sarajevskom naselju Blažuj, ostaje pitanje da li će nadležni u Republici Srpskoj, ali i Federaciji BiH poduzeti mjere u cilju sprečavanja ovakvih i sličnih incidenata, te omogućiti dostojanstven život svih svojih stanovnika, bez straha i strepnje od novih napada i uvreda.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!